Dierenartspraktijken, zoals PCS op de Sint Annastraat, treffen zelf allemaal regelingen voor spoedgevallen.
Dierenartspraktijken, zoals PCS op de Sint Annastraat, treffen zelf allemaal regelingen voor spoedgevallen. Foto: Bastiaan Miché

Hoe zit het met spoedgevallen met dieren buiten reguliere werkuren?

Natuur en Milieu

HILVERSUM - “Je bent aan de goden overgeleverd.” Dat is de harde conclusie die Luuk en Henny Visser trekken nadat zij hun geliefde bruine labrador voor hun ogen dood hebben zien gaan. Het Hilversumse echtpaar had voor hun dier acute hulp nodig van een dierenarts buiten kantooruren, maar die bleek niet te vinden.

Vrijdag 10 augustus is de dag waarop het misgaat. Hun labrador Koos (foto hieronder) krijgt vroeg in de ochtend een epileptische aanval. Ditmaal blijft het dier erin hangen. Omstreeks 5.30 uur treffen de Hilversummers hun hond, die geen medicatie heeft, schokkend en krabbend aan. Hij is de controle volledig kwijt. Terwijl haar man bij de labrador blijft, klimt Henny in de telefoon.

Tekst gaat onder de foto verder.

Ze belt stad en land af om een arts naar hun huis te krijgen, maar krijgt bij de dierenartsen in Hilversum en omgeving geen gehoor. Ze krijgt op deze ochtend één dierenarts aan de lijn, maar die vertelt haar dat ze naar Amsterdam toe moeten. Dat is ook exact het alternatief dat wordt aangeboden, en te horen is op de bandjes van de praktijken: ga naar de hoofdstad of naar Utrecht voor spoedgevallen.

En dit is voor de Vissers naar eigen zeggen ook geen optie. Met een hond die 44 kilo weegt, in grote paniek is, schokt vanwege de aanval en direct medische hulp nodig heeft een trap aflopen en met hem de auto in om vervolgens zeker meer dan een half uur te moeten rijden, is geen doen. Daarom hebben zij ook niets aan de Dierenambulance. Hun labrador blijkt niet meer te redden en overlijdt een paar uur later.

Op de websites van Hilversumse dierenklinieken staat netjes en duidelijk vermeld waar Hilversummers terecht kunnen als het gaat om een acuut geval. Zij verwijzen naar de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden-Nederland aan de Yalelaan in Utrecht met daarbij het telefoonnummer 0900-2223000. Hier zijn de praktijken bij aangesloten. Sommige verwijzen ook naar het Medisch Centrum voor Dieren aan de Isolatorweg in Amsterdam.

Uit navraag bij een aantal praktijken blijkt dat de vestigingen zelf regelingen maken. Zo heeft PCS Dierenartsen geregeld dat de locatie in Huizen tot 21.30 uur open is voor spoedgevallen. Mensen uit het hele Gooi maken daar goed gebruik van, blijkt uit de uitleg. Daarna moeten de acute gevallen naar Utrecht toe. Dierenartsen die thuis de spoedgevallen behandelen, is niet bekend in het Gooi.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant