Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Strafzaak tegen gijzelnemer Media Park nog dit jaar

Politie

HILVERSUM - De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de gijzelnemer, die vorig jaar augustus een NPO-medewerkster onder bedreiging van een mes ruim een uur vasthield in één van de  gebouwen van de NPO aan de Bart de Graaffweg op het Media Park in Hilversum, zal nog voor het einde van het jaar plaats vinden.

Zo verzekerde de officier van justitie de raadsman van de verdachte en de rechtbank dinsdag in Lelystad. De 34-jarige man uit Den Haag zal eerst opnieuw onderzocht worden in het Pieter Baan Centrum (PBC). Op 10 september wordt hij opgenomen. Tijdens een eerdere opname weigerde hij mee te werken aan het onderzoek.

Toen het PBC toch met conclusies over zijn geestelijke gezondheid kwam en hij een TBS met dwangverpleging dreigde opgelegd te krijgen, wijzigde de man zijn opstelling. Hij vroeg opnieuw te kunnen worden onderzocht met de mededeling dat hij nu wel zou meewerken. Vanwege een lange wachttijd kan het onderzoek nu pas plaatsvinden. "Het druppelt maar door", verzuchtte de voorzitter van de rechtbank.

De Hagenaar bedreigde op 17 augustus 2017 een vrouw met een mes en dwong haar het NPO-gebouw binnen te gaan. Met het mes op de keel van het slachtoffer riep hij dat hij zendtijd wilde bij de NOS. Ook moest CNN gebeld worden. "Ik wil dat de acties van de AIVD stoppen. De wereld moet weten wat de AIVD allemaal doet."

De vrouw werd in een aparte kamer op een stoel neergezet en haar handen werden vastgebonden. De gijzelnemer blokkeerde de deur door een kapstok onder de deurklink te duwen. Intussen bedreigde hij het slachtoffer met de dood. Hij liet weten dat als zij mee zou werken haar niets zou gebeuren. Met het mes stak hij een keer in de muur.

Een bemiddelaar kreeg hem zover dat de politie hem kon overmeesteren en arresteren. De gijzeling heeft ruim een uur geduurd. De man zei later zich niets meer te kunnen herinneren van de dramatische gebeurtenissen. Het PBC stelde na een eerste onderzoek vast dat de man ten tijde van de gijzeling een psychose zou hebben.

Uit de krant