Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Flitspalen langs spoor zijn kassa: ruim 700 boetes

Buurt / wijk

HILVERSUM De proef met flitscamera's bij de spoorwegovergangen aan de Soestdijkerstraatweg en Schoolstraat in Hilversum heeft inmiddels al meer dan 700 boetes opgeleverd. Vooral bij de kleine spoorbomen gaan met name automobilisten veelvuldig in de fout.

Omdat automobilisten, maar ook motor- en scooterrijders, fietsers en voetgangers veelvuldig het spoor overstekken als de rode lampen al of nog knipperen, startte ProRail in samenwerking met het Openbaar Ministerie dit voorjaar een proef in Hilversum.

Dat heeft tot dusver (cijfers zijn van vorige week donderdag) 760 boetes opgeleverd; 229 voor de Soestdijkerstraat en 531 voor de Schoolstraat. Van de 760 scoren automobilisten in personenwagens verreweg het beste met 464 boetes (61 procent). Brom- en snorfietsers bezetten met respectievelijk 119 en 99 boetes de tweede en derde plaats. De meeste overtredingen werden gemaakt op het moment dat de spoorbomen net dicht gingen: 411 tegenover 349 keer dat ze alweer omhoog gingen. Voor automobilisten en motorrijders is de boete 239 euro, voor bromfietsers 169 euro.

Overigens benadrukt ProRail dat niet geld innen het doel is, maar de veiligheid op het spoor vergroten. "In het eerste kwartaal van 2019 evalueren we of de camera's in Hilversum de gewenste gedragsverandering teweeg hebben gebracht", aldus een woordvoerder. "Afhankelijk van die uitkomst nemen we het besluit of we de proef om willen zetten in een structureel middel."

Uit de krant