Wethouder Scheepers zet de eerste infiltratiekratten in elkaar.
Wethouder Scheepers zet de eerste infiltratiekratten in elkaar. Foto: Bastiaan Miché

Nieuw infiltratiesysteem bij Berlagevijver

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De term infiltratiekrat heeft iets misleidends. Het roept beelden op van afluisterapparatuur en Russische inmenging. Niets van dat is waar. De honderden kratten die nu in de grond van de groenstrook zijn gestopt in de Laan 1940-1945 zijn een duurzame maatregel en zorgen ervoor dat het hemelwater niet meer via het riool naar de rioolwaterzuivering gaat.

"Het gaat om watermanagement van de gemeente. Het gaat om de opvang van overtollig regenwater en het scheiden van hemel- en rioolwater", legt wethouder Arno Scheepers (Beheer Openbare Ruimte) uit, terwijl hij woensdagochtend met een oranje hesje aan en een bouwhelm op met daarop het logo van Hilversum klaarstaat om de eerste infiltratiekrat in elkaar te zetten. In totaal gaan er zevenhonderd kratten de grond in. Dit is fase één, op de Graaf Wichmanlaan en de Berlagelaan komen nog twee zones.

Via het infiltratiesysteem infiltreert het hemelwater uit de Berlagevijver in de bodem. Via de grond komt dit water bij het grondwater. Dat zorgt ervoor dat het hemelwater niet meer via het rioolstelsel wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuivering bij Anna's Hoeve. Nu blijven de twee gescheiden van elkaar.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant