Giel Beelen, Ruud de Wild en Pierre Papa met een van de kandidaten.
Giel Beelen, Ruud de Wild en Pierre Papa met een van de kandidaten. Foto: Bastiaan Miché

Giel Beelen en Ruud de Wild selecteren deelnemers 'The Radio Project'

Cultureel

HILVERSUM - "Iedereen heeft het over jongeren, over hoe ze nog te bereiken zijn in de toekomst. Onze zorg is: luisteren ze nog wel radio." Lars Schotanus van YPCA lanceerde samen met een aantal andere bedrijven 'The Radio Project'. Binnen dit project mag een clubje van vijf talentvolle jongeren zich de komende maanden richten op het bouwen van het radiostation van de toekomst.

Afgelopen weekend werden deze vijf, hun namen worden nog tot komende dinsdag geheimgehouden, gekozen uit een deelnemersveld van vijftien. De selectie vond plaats op het Media Park. De jury bestond uit Giel Beelen, Ruud de Wild en Pierre Papa. Deze ervaren radiomakers waren zelf behoorlijk onder de indruk van de kwaliteit van de deelnemers. Pierre Papa, juryvoorzitter en radiocoach, noemde hun ideeën voor de radio origineel en inspirerend.

De vijf talenten, tussen de 16 en 21 jaar, gaan zich vier maanden lang bezighouden met het maken van radio voor jongeren. Op 1 januari 2019 stopt het project. Dan hebben de jongeren niet alleen zelf een bak aan ervaring opgedaan, ze moeten wekelijks content produceren. Als het goed is heeft de huidige generatie radiomakers ook meer inzicht in wat jongeren nu echt willen.

Volgens Schotanus zijn er wel meer radiostations die aan het innoveren zijn, maar zij doen het een tikkeltje anders. "Er wordt wel geïnnoveerd, maar dan gaat het toch vaak vanuit een bepaald muziekformat." Als de jongeren van 'The Radio Project' een uur willen interviewen in plaats van muziek draaien, dan kan dat.

Schotanus was zelf tien jaar geleden, met zijn zakenpartner Jaco Bal, een van de pioniers van internetradio. Hij heeft hoge verwachtingen van de vijf jongeren die nu aan het pionieren slaan. "We leggen dan ook zo min mogelijk regeltjes op. Ze krijgen een vrijbrief om het in hun ogen ideale radiostation te bouwen. We gaan ze niet zeggen wat ze moeten doen."

Uit de krant