Frank Kool.
Frank Kool. Foto: Gemeente Hilversum

'Maximumsnelheid A27 Hilversum verlagen tot 100 km/uur'

Algemeen

HILVERSUM - De maximumsnelheid op de A27 bij Hilversum moet worden verlaagd van 120 naar 100 kilometer per uur. Dat vindt GroenLinks-raadslid Frank Kool.

Hij stelt hierover morgenavond tijdens de raadscommissie vragen aan wethouder Annette Wolthers van verkeer. Zo wil Kool weten of de wethouder bereid is om zich aan te sluiten bij de zogenaamde alliantie van groene verkeerswethouders uit de Bilt en Utrecht om deze verlaging te bepleiten bij de minister.

De maximumsnelheid op de A27 tussen Utrecht en Vianen is al 100 kilometer per uur. Dat is voor een groot deel te danken aan verkeerswethouder André Landwehr (VVD) uit de gemeente Vianen. "Hij heeft zich eerder met succes ingezet voor het verlagen van de snelheid en is erg gemotiveerd om zich in te zetten voor eenzelfde snelheidsbeperking tussen Utrecht en Hilversum", aldus Kool. "De wethouder van Utrecht Lot van Hooijdonk (GL) heeft zich inmiddels als bondgenoot en medestrijder bij hem aangesloten."

Een verlaging van de maximum snelheid leidt volgens het GroenLinks-raadslid tot lagere uitstoot van schadelijke stoffen. Ook het geluidsniveau van het wegverkeer is lager dan bij de standaard snelheid van 120 kilometer per uur. "Een snelheid van 100 kilometer per uur is bovendien veiliger en zorgt voor een betere doorstroming doordat de snelheidsverschillen tussen vracht- en personenauto's kleiner zijn."

Uit de krant