Deze nieuwe straat gaat wat betreft het college gewoon de Burgemeester Bootlaan heten.
Deze nieuwe straat gaat wat betreft het college gewoon de Burgemeester Bootlaan heten. Foto: Bastiaan Miché

College ziet geen probleem in Burgemeester Bootlaan

Politiek

HILVERSUM - De Burgemeester Bootlaan lijkt een stap dichterbij. Het college van burgemeester en wethouders heeft in ieder geval geen enkel probleem met de invoering van de straatnaam, zo gaven burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Floris Voorink vandaag aan.

Deze uitspraak is gebaseerd op het aanvullend onderzoek dat het college heeft laten uitvoeren. Historicus Pepijn Reeser is dieper in de materie gedoken en dan vooral in de apartheidsovertuigingen en -uitspraken van Joost Boot na zijn burgemeesterschap in Hilversum.

Daar komt volgens Broertjes en Voorink een genuanceerd beeld naar voren. Boot blijkt voorstander te zijn geweest van de grote apartheid. Hem is maximaal te verwijten dat hij deze blinde vlek had. De oud-burgervader had altijd het idee dat het Zuid-Afrikaanse systeem zich van binnenuit zou hervormen.

Joost Boot, burgemeester van Hilversum tussen 1951 en 1968, kwam in juni onder vuur te liggen. De SP en de PvdA gaven aan dat hij een fervent aanhanger was van de apartheidsbeweging in Zuid-Afrika. Zo'n persoon eren met een straatnaam vinden zij 'problematisch'. PvdA-fractievoorzitter Femke van Drooge en SP-raadslid Rebekka Timmer klommen in de pen en stelden onder andere hier vragen over.

In totaal hebben de partijen negen vragen gesteld. Op acht geeft het college antwoord maar op de zogenaamde onbeantwoorde vraag - of het college de straatnaam wil heroverwegen - laten Broertjes en Voorink zich ook uit. Er is geen blokkade om Boot niet te eren met een straat, zoals het voormalige college eind maart al besloot. Alleen de bezwaarcommissie kan nog roet in het eten gooien.

Uit de krant