'Burgemeester Boot heeft enorme prestaties verricht voor Hilversum', legt burgemeester Broertjes uit.
'Burgemeester Boot heeft enorme prestaties verricht voor Hilversum', legt burgemeester Broertjes uit. Foto: Bastiaan Miché

Woede over uitleg burgemeester en wethouder in kwestie Boot

Politiek

HILVERSUM - Hoe kan het dat historicus Pepijn Reeser hetzelfde beeld schetst over burgemeester Joost Boot, maar dat het college van burgemeester en wethouders er een totaal andere conclusie uithaalt dan de SP en de PvdA? Naïviteit en een andere tijdsgeest staan tegenover racistisch en decennialang actievoeren voor een fout regime.

Het rapport, dat in opdracht is gemaakt van het Hilversumse college, is voor Femke van Drooge, PvdA-fractievoorzitter, en SP-raadslid Rebbeka Timmer een bevestiging van wat zij sinds juni betogen. Zij herkennen zich in de onafhankelijke verkenning van Reeser, die onderzoek heeft gedaan naar de standpunten van Joost Boot ten aanzien van de apartheid in Zuid-Afrika.

Het staat er klip-en-klaar: 'Het feit blijft dat hij jarenlang publiekelijk een regering verdedigde die het overheidsapparaat inzette voor discriminatie en segregatie', is een conclusie. Openlijk aanhanger van de apartheid. Dus komt hij niet in aanmerking voor een eerbetoon in de vorm van een straat.

Daar denken burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Floris Voorink geheel anders over. Het rapport toont weliswaar aan dat Boot het apartheidsregime verdedigde, maar hij bekeek de regering van Zuid-Afrika met een zonnige bril en had oog voor de slechte rechtspositie van de witten en de gekleurden. Daar sprak hij zich kritisch over uit, was tegenstander van de 'kleine' apartheid en stelde onomwonden vast dat discriminerende wetgeving moest veranderen. Zijn handelen was genuanceerder dan de PvdA en de SP hebben doen voorstellen, is hun lezing.

Daarnaast heeft de man, de langstzittende burgemeester van Hilversum, veel voor het dorp betekend. Nog altijd praten de oudere Hilversummers met veel respect over Boot: de man die de omroepen en de televisie naar Hilversum haalde, de grondlegger van het Media Park. "Die man heeft enorme prestaties verricht voor Hilversum. Eigenlijk is het vreemd dat dat nooit beloond is met een straatnaam", aldus Broertjes. "Ons enige motief is geweest om dat te regelen. Niks dubbele agenda, want van zijn opvattingen over Zuid-Afrika wisten we niks."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant