Wethouder Wolthers bezocht in het MBO College een taalles.
Wethouder Wolthers bezocht in het MBO College een taalles. Foto: Bastiaan Miché

Laaggeletterdheid in Hilversum schrikbarend hoog

Algemeen

HILVERSUM - In Hilversum hebben ongeveer twaalfduizend mensen moeite met lezen en schrijven, meldt de gemeente. Dat aantal moet omlaag. Maar hoe? Voor de zogenaamde 'laaggeletterde' inwoners zijn er veel verschillende mogelijkheden om zijn of haar taalvaardigheden te verbeteren, schrijft de gemeente Hilversum in een persbericht. "Van laagdrempelige cursussen tot formele opleidingen. Hieraan deelnemen kost de inwoner in principe niets."

Probleem is echter dat het lastig is om de doelgroep te bereiken, weet ook onderwijswethouder Annette Wolthers. Het schaamte-aspect speelt bij deze mensen een grote rol. Van de duizenden laaggeletterden volgt namelijk maar een beperkt deel een opleiding of training om beter te kunnen lezen en schrijven.

De wethouder bezocht woensdagmorgen een taalles in het MBO College, de grootste taalaanbieder in Hilversum en waar in 2017 166 Hilversummers een opleiding volgden. Aanleiding voor het bezoek is de Week van de Alfabetisering, die nog tot en met zondag duurt. Ook de Stichting Lezen & Schrijven, afdeling Noord-Holland, was woensdag op het MBO College in Hilversum.

Het aantal laaggeletterden ligt in Hilversum namelijk hoger dan het landelijk gemiddelde, vertelt projectleider Floriëlle Ruepert. Het landelijke percentage is namelijk pakweg 11 procent, in Hilversum is dit percentage zo'n 15 procent.

Dat percentage moet omlaag. Waarom? Omdat in deze tijd van DigiD en zelf via internet je financiële zaken regelen het belangrijk is om dat soort zaken goed te begrijpen. Lukt dat niet dan leidt dat tot schulden en allerlei andere problemen. "Hierin investeren scheelt uiteindelijk zo veel geld", zegt de eveneens in het MBO College aanwezige Karin Giphart. Deze singer-songwriter gaat namens de Stichting Lezen & Schrijven de gehele week met lokale politici, waaronder dus Wolthers, over deze problematiek het gesprek aan.

Daarbij werd ook duidelijk dat Hilversum het probleem erkent en wil aanpakken. In eerste instantie via het Sociaal Plein. Dat start nu met de pilot 'Intensieve screening', waaruit moet blijken of laaggeletterdheid bij klanten aan de orde is.

Uit de krant