Het sprookjesachtige Wolfsdreuvik.
Het sprookjesachtige Wolfsdreuvik. Foto: Luuc Jonker

Wolfsdreuvik, een wel heel bijzondere toren midden in het Smithuyserbos

Cultureel

HILVERSUM - Het zou een perfecte onderduikplek zijn geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Immers, zelfs de Duitsers hebben het nooit ontdekt: Wolfsdreuvik, een gemeentelijk monument verscholen in het Smithuyserbos ten zuidoosten van Hilversum.

'Sprookjeskasteel' is de eerste omschrijving die te binnen schiet bij het zien van het nog niet eens zo oude pand ten zuiden van de Soestdijkerstraatweg (achter Kievitsdal) en ten oosten van de A27. Verschillende televisieseries zijn er opgenomen. Ook zijn er allerlei wilde verhalen. Zo zou er een geheime tunnel zijn van het gebouw naar Drakensteyn. 'Wolfsdreuvik' staat er op de voorzijde, wat refereert aan Wolfsheuvel en aangeeft dat er lang geleden wolven in deze regio rondliepen. Het gebouw is echter pas tachtig jaar jong.

Het veertig hectare grote bos is ouder. Dit werd in 1911 vernoemd naar een van de eerste eigenaren ervan: Pieter Johannes Smithuysen. Deze Amsterdamse makelaar in tabak kocht het gebied in 1837 op een Hilversumse veiling, geleid door Albertus Perk, voor 900 gulden. Honderd jaar later, in 1937 kwam het - 'voor een appel en ei', zoals de nieuwe eigenaar later zou zeggen - in handen van de Amsterdamse kunsthandelaar D.P.R.A. Bouvy.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant