De overweg bij de Maartensdijkseweg.
De overweg bij de Maartensdijkseweg. Foto: Gooi en Eembode

Onbewaakte overwegen bij spoor Hilversum moeten weg

Buurt / wijk

HILVERSUM - De binnen de gemeente Hilversum gelegen onbewaakte overwegen moeten weg. Samen met ProRail start Hilversum een onderzoek hiernaar. Voornaamste locaties zijn die in de Maartensdijkseweg en het Lambert Veenspad, allebei gelegen op het traject van de spoorlijn Hilversum-Utrecht.

Aanleiding is ook dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil dat in 2028 alle nu nog 'Niet Actief Beveiligde Overwegen' zijn opgeheven of beveiligd. In Hilversum gaat het dan om de twee eerder genoemde overwegen in het Laapersbos, in eigendom en beheer bij het Goois Natuur Reservaat (GNR). De Maartensdijkseweg maakt onderdeel uit van het fietsrondje Hilversum.

Om die reden moet daarvoor in de plaats een fietsviaduct komen. Een fietstunnel valt (veel) duurder uit terwijl een bewaakte overweg vanuit veiligheid niet de voorkeur heeft, schrijft wethouder Annete Wolthers van verkeer. Zij wil zo snel mogelijk de realisatie van een fietsviaduct onderzoeken, zodat Hilversum begin 2019 bij de provincie Noord-Holland subsidie kan aanvragen. Haarlem betaalt namelijk 50 procent van de totale kosten, met een maximum subsidiebedrag van 1,5 miljoen euro.

Afhankelijk van het wel of niet toekennen van die subsidieaanvraag komt het college van burgemeester en wethouder in 2019 met een voorstel aan de de gemeenteraad een voorstel voor het realiseren en financieren van een veilige spoorkruising. De werkzaamheden starten in 2020.

Uit de krant