Dascha Graafsma.
Dascha Graafsma.

René Graafsma op politiebureau Hilversum, OM geeft beelden niet vrij

Politie

HILVERSUM - Het Openbaar Ministerie weigert de camerabeelden die vlak voor de dood van de in 2015 overleden Dascha Graafsma zijn gemaakt vrij te geven aan de familie. Vader René Graafsma is daarom het politiebureau aan de Groest in Hilversum naar binnen gegaan en gaat pas weg als hij de beelden heeft.

Dat laatste zegt onderzoeksleider Joey Roelofs. Hij kreeg dinsdag rond vier uur 's ochtends allerlei berichtjes van René dat hij dit moest doen plus het verzoek om op de familie te passen. "In eerste instantie dacht ik 'daar gaan we weer'. Maar ik begrijp hem heel goed en steun hem. Al viel de mededeling om goed voor de familie te zorgen wel even rauw op mijn dak. Maar we zijn dit met z'n allen begonnen en we maken het met z'n allen af."

Dascha Graafsma werd in november 2015 dood aangetroffen langs het spoor op het traject Hilversum-Utrecht. Ze zou zijn geraakt door een trein. De conclusie van de politie was al snel zelfmoord, maar daar gelooft de familie niets van. Een paar uur daarvoor was ze nog in nachtclub Let's get Down bij Gooiland. Kilometerslang heeft ze in de kou - zonder jas aan - gewandeld. 

In de weken die naar haar dood volgden, kwamen er verschillende camerabeelden met daarop Dascha naar buiten. De familie wil nu die beelden zien, in het bijzonder die bij de nachtclub en bij een GGZ-instelling aan de Zeshoven. 

Het Openbaar Ministerie is niet van plan om de beelden te geven omdat de familie deze wil gebruiken voor eigen onderzoek. "Het zijn beelden van anderen die wij niet zomaar aan derden verstrekken. Ze mogen ze inzien voor rouwverwerking, maar niet voor eigen onderzoek", zegt een woordvoerder. Hij beweert bovendien dat de familie het dossier al twee keer heeft mogen inzien en dat - voor rouwverwerking - best opnieuw mag doen.

Roelofs beweert dat het verhaal van het OM een 'keiharde leugen' is. De familie heeft alleen het papieren dossier gezien, nooit de beelden. 

De online petitie die sinds zondag online staat en waarin René Graafsma het Openbaar Minsterie verzoekt om de beelden vrij te geven, is inmiddels 4500 keer ondertekend. 

Uit de krant