De 196 meter hoge zendmast van Hilversum verdient de monumentenstatus, aldus de PvdA.
De 196 meter hoge zendmast van Hilversum verdient de monumentenstatus, aldus de PvdA. Foto: Foto Miché

'Maak van televisietoren monument'

Cultureel

HILVERSUM - Van ver is hij al te zien: de televisietoren. Dit Hilversumse referentiepunt en dit landmark moet wat betreft de PvdA de status van monument krijgen. Daarnaast pleiten de sociaaldemocraten ervoor de toren open te stellen voor het publiek. Dat is een mooi cadeau in het jaar dat Hilversum honderd jaar mediastad viert.

Dit is het idee van Joop Lahaise, commissielid van de PvdA. Hij stelt dat iedereen in en rond Hilversum de televisietoren wel kent, maar dat deze maar weinig gekoesterd lijkt te worden als landmark van de mediastad of als modern industrieel monument.

Dat bleek vrijdag nog tijdens de presentatie van de visie voor het nieuwe Media Park. United-directeur René Delwel zei toen dat de toren symbool staat voor het verouderde Media Park. De eerste zendmast van het land is in het tijdperk van glasvezel immers overbodig.

Lahaise zegt dat het 196 meter hoge gebouw markant is. Mede daarom breekt hij nu een lans om de omroep- of televisietoren een beschermde status te geven en er meteen een toeristische trekpleister van te maken. “Wij vinden dat 'onze' toren monumentenbescherming verdient. En waarom stellen we de toren niet permanent open voor publiek?”, vraagt hij zich hardop af.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant