Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Kamervragen over kwestie Dascha

Politie

HILVERSUM - De ontwikkelingen in de zaak Dascha Graafsma leidt tot vragen van de Tweede Kamerfractie van 50Plus aan minster Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De ouderenpartij stelt dat bij nieuwe feiten in afgesloten opsporingsonderzoeken naar mogelijke hals- en zedenmisdrijven, het Openbaar Ministerie standaard een zaak moet heropenen of heroverwegen.

Dat schrijft fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus. Hij brengt vanavond samen met partijgenoot (en Hilversumse) Léonie Sazias een bezoek aan René Graafsma, de vader van Dascha. Hij verblijft al drie dagen in het politiebureau aan de Groest en vertrekt niet zonder camerabeelden waarop zijn dochter staat tijdens haar laatste avond. Het OM wil die beelden echter niet verstrekken, althans niet voor onderzoek. 

Graafsma stelt dat het OM de zaak Dascha nooit goed (eigenlijk helemaal niet) heeft onderzocht. De conclusie dat zijn dochter op die koude nacht in november 2015 zelfmoord pleegde, is in zijn ogen dan ook onjuist. 50Plus wil nu dat het OM een zaak standaard heropent of heroverweegt wanneer dit onderzoek mogelijk onzorgviuldig is uitgevoerd. Ook zou in die gevallen een nieuw onderzoeksteam nodig zijn. 

Krol pleit verder voor het instellen van een onderzoekplicht door het Openbaar Ministerie bij mogelijke hals- en zedenmisdrijven én voor een centrale externe instantie. Deze zou toezicht moeten houden op het optreden van justitie en politie. En de laatste vraag: "In hoeverre geldt art. 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat een ieder recht heeft op een eerlijke en openbare behandeling van zijn zaak, ook voor nabestaanden?"

Uit de krant