Ratten zouden juist bij huisaansluitingen toestaan.
Ratten zouden juist bij huisaansluitingen toestaan.

'Ratten in sociale huurwoningen, maar ook in Raadhuiskwartier'

Mensen

HILVERSUM - In heel Hilversum hebben inwoners last van ratten: van wijken met vooral sociale huurwoningen tot aan de Boomberg en het Raadhuiskwartier. Dat zei 'rattenwethouder' Arno Scheepers afgelopen week na vragen hierover van de ChristenUnie. Belangrijkste boosdoener zijn de huisaansluitingen op het riool.

Al enige tijd klagen Hilversummers - met name die in wijken waar veel sociale huurwoningen staan - over een rattenplaag. Reden voor fractievoorzitter Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie om te vragen of deze diertjes voornamelijk in deze straten voorkomen. Immers, ratten hebben niet alleen veel impact op het woongenot en het gevoel van veiligheid van de betreffende inwoners, maar ook op de volksgezondheid in betreffende wijken.

Dat laatste vindt Scheepers ook. De VVD'er vertelt dat Hilversum druk doende is met een inhaalslag wat betreft het vervangen van de bij elkaar opgetelde zestig kilometer lange en verouderde rioloering. Echter, de gemeente gaat tot de huisaansluiting. Vanaf dan is de pandeigenaar verantwoordelijk. En juist bij die aansluiting slaan de ratten toe, aldus de wethouder.

Hij geeft toe dat door dat achterstallige onderhoud van het riool er een verhoogd risico is op ratten, maar ziet geen reden om de inhaalslag van nu te versnellen. Het probleem komt namelijk puur door de aansluitingen. "Wij zorgen dat het riool eer piekfijn bij ligt."

Uit de krant