Voorafgaand aan het goede nieuws toonde drie leden van het orkest nog even hun kunsten.
Voorafgaand aan het goede nieuws toonde drie leden van het orkest nog even hun kunsten. Foto: Bastiaan Miché

Metropole Orkest kan voorlopig weer vooruit

Cultureel

HILVERSUM - De zorgen waren groot, bleek dit voorjaar, toen het in het Muziekcentrum van de Omroep gevestigde Metropole Orkest de noodklok luidde. Door een reeks van bezuinigingen was met nu nog maar 3 miljoen euro subsidie de grens wel bereikt. Nu krijgt het unieke en vaak onderscheiden orkest financiële steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de gemeente Hilversum.

Voor zowel 2019 als 2020 reserveert OCW 750.000 euro en 250.000 euro wordt bijgedragen door Hilversum. Bij elkaar dus 1 miljoen euro. Vijf ton minder dan in het voorjaar bijna om werd gesmeekt en waar ook burgemeester Pieter Broertjes bij de minister voor had gepleit.

Toch was het dinsdag feest in het pand aan de Heuvellaan. "Het Metropole Orkest is een unieke speler in de internationale culturele wereld", zegt directeur Jan Geert Vierkant van het Metropole Orkest. "Het heeft in de afgelopen jaren bijzonder indrukwekkende prestaties geleverd zoals de winst van een Grammy, de ontwikkeling van de lesmethode Metropole op School (inmiddels voor meer dan 120.000 leerlingen) en een Edison Oeuvre Award. Deze subsidie geeft ons de kans om op deze successen voort te bouwen. Ik zet mij volledig in om deze uitdagingen aan te gaan."

De directeur vergelijkt daarbij een orkest met een team. Die horen allebei te spelen. Maar met slechts 3 miljoen euro subsidie speelden de verschillende topmusici voor een salaris van net iets boven een bijstandsniveau, met de kans dat ze vertrekken. "Ik ben blij dat onze noodkreet is opgepakt door de minister en wethouder."

Die minister, Ingrid van Engelshoven, was vanwege Prinsjesdag dinsdag niet aanwezig in het MCO. Sander Bersee, directeur erfgoed en kunsten van het ministerie, beseft ook dat iedereen eigenlijk laaiend enthousiast is over het Metropole Orkest dat in tegenstelling tot veel orkesten juist wel een breed en divers publiek weet te trekken. "Het orkest leverde iedere keer topprestaties, is uniek in de wereld. Ik ben al sinds kleine jongen fan", aldus de geboren Kortenhoever.

Dat Hilversum ook een financiële bijdrage leverde, was voor een groot deel te danken aan de door alle partijen gesteunde motie van D66. Een 'prachtige oproep', vindt wethouder Jaeger. "De vraag hoe belangrijk dit orkest is voor Hilversum en Nederland zou geen eens een discussie moeten zijn. We zeggen toch ook niet bij de nacht: 'We hebben het koud, zullen we hem even opstoken'."

Overigens krijgen Hilversum en de overige gemeenten in de regio wel iets terug van het Metropole Orkest, zoals ook werd opgeroepen in die motie. Zo gaat het orkest een grotere lokale rol spelen met onder meer educatie, gratis lunchconcerten, workshops en openbaar toegankelijke repetities. Jaeger: "Voor de langere termijn – dus na 2020 – werken we in regionaal verband aan het behouden van de subsidie."

Uit de krant