Zorg voor dementerenden vraagt om een persoonlijke aanpak.
Zorg voor dementerenden vraagt om een persoonlijke aanpak. Foto: Vivium

Geduld en flexibiliteit nodig bij verzorging mensen met dementie

Zorg

HILVERSUM - Het was vrijdag 21 september Wereld Alzheimer Dag. In Nederland hebben op dit moment ruim 270.000 mensen een vorm van dementie. De verwachting is dat dit aantal door de vergrijzing in de komende jaren explosief gaat stijgen.

Tegelijkertijd verandert de zorgvraag en heeft de zorg nog steeds te maken met personeelstekorten. Wat betekent dit voor de zorg in de regio? We vragen het Godfried Verkerk, bestuursvoorzitter van Vivium Zorggroep.

Omdat mensen met dementie steeds langer thuis blijven wonen, is het ziektebeeld vaak vergevorderd als mensen verhuizen naar een verpleeghuis. Hierdoor krijgen zorgteams vaker te maken met moeilijk hanteerbaar, onbegrepen gedrag.

Ook bij Vivium speelt dit. "Dat vraagt inderdaad om veel geduld en flexibiliteit van onze medewerkers", licht Verkerk toe. "Iedere bewoner is anders en er zijn veel verschillende verschijningsvormen van dementie. Wij hebben in principe dus ook geen pasklaar antwoord. Er is nooit één oplossing of één ideale woonvorm, dat is iedere keer een zoektocht naar de voorkeuren van een bewoner, samen met de familie. We bieden daarom verschillende woonvormen en locaties, met elk hun eigen sfeer", legt hij uit. "Om bewoners te kunnen begrijpen moeten we zo veel mogelijk te weten komen over de bewoner en het ziektebeeld. Hier is gelukkig steeds meer over bekend en we investeren dan ook veel in scholing en bijscholing van medewerkers op het gebied van dementie."

Hiernaast onderzoekt Vivium de mogelijkheden om zich in de regio verder te specialiseren op dit gebied. "We kijken inderdaad ook steeds meer naar oplossingen voor specifieke doelgroepen, zoals bijvoorbeeld mensen met beginnende dementie of mensen met Parkinsondementie. Dat vraagt weer een hele andere benadering. Maar dit kan alleen als we voldoende zorgmedewerkers hebben en daar ligt weer een hele andere uitdaging. Door regionale samenwerking met andere zorgorganisaties hopen we dit samen op te kunnen lossen, ook voor de lange termijn. Dat lukt niet van vandaag op morgen, dus we zullen hier creatief mee om moeten gaan. Eigenlijk kunnen we op dit moment in alle Vivium-locaties nog nieuwe collega's in de zorg gebruiken. We proberen dan ook op alle mogelijke manieren te laten zien wat een dankbaar en uitdagend vak het is. We zien dagelijks hoe belangrijk de medewerkers voor de bewoners zijn: vaak ontstaat er een hele bijzondere band. We kunnen deze nare ziekte niet veranderen, maar onze medewerkers doen er wel alles aan om bewoners zo liefdevol en zo goed mogelijk te verzorgen in deze laatste fase van hun leven."

Vivium houdt 22 september een open dag op zes locaties voor mensen met dementie. Meer info: www.vivium.nl/opendag.

Uit de krant