Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

SP Hilversum kraakt zorgbeleid en 'yolo-cultuur' huidig college

Zorg

HILVERSUM - Niet voor het eerst uit de Hilversumse SP felle kritiek op het college van burgemeester en wethouders als het gaat om zorg. Op dat gebied hebben B en W er de afgelopen jaren een puinhoop van gemaakt, is de gedachte. Wat de socialisten frustreert is dat er volop wordt geïnvesteerd in het leuk maken van 'Mediastad Hilversum', maar dat er voor de zorg steeds geen geld is. Maar dat geld is er wel, stellen raadsleden Bianca Verweij en Rebekka Timmer.

Directe aanleiding is een brief die wethouder Angelika Pelsink van Zorg en Welzijn twee weken terug aan de gemeenteraad stuurde. Daarmee geeft ze aan dat Hilversum 1,7 miljoen euro overhoudt op de jeugdzorg en Wmo (Wet maatschappelijk ondersteuning) en dus minder geld hieraan heeft uitgegeven dan dat het Rijk beschikbaar stelde. "Een piep-en-knijptactiek", aldus Verweij om duidelijk te maken dat het overschot leidt tot nieuwe bezuinigingen in de zorg.

Terwijl er genoeg problemen zijn in de zorg, aldus Verweij en Timmer. Als voorbeeld noemen zij onder meer het voorgenomen besluit van GGz Centraal om per 1 januari 2019 te stoppen met de werkervarings- en scholingsprojecten voor (ex-)psychiatrische patiënten om bedrijfseconomische redenen. Bovendien is binnen het sociaal plein aan de Wilhelminastraat nog lang niet alles op orde en staan jeugdzorgorganisaties vanwege bezuinigingen zwaar onder druk.

Timmer beschuldigt het huidige college van 'yolo-politiek' (you only live once), waarmee ze wil zeggen dat er vooral wordt geïnvesteerd in allerlei evenementen en andere leuke dingen onder het mom: 'we leven maar één keer'.

Tijdens de begrotingsbehandeling zullen de socialisten zeker pleiten voor meer geld in de zorg. Bang dat de partij alleen staat, zoals het afgelopen jaar meerdere malen voorkwam, zijn Verweij en en Timmer niet. "Anderen zien nu ook steeds meer de problemen in de zorg", aldus Verweij. "Je ziet het ook met de HHT-gelden (huishoudelijke hulp toelage) van Asscher. Dat was 6,5 miljoen euro en wat gaan we doen: we brengen het naar de Regio. Van dat geld is minimaal gebruikgemaakt."

Waar Verweij op hoopt is de steun van collegepartij GroenLinks. Want ook die partij maakt zich zorgen, blijkt uit een betoog van raadslid Arie Poels op de GroenLinks-website. Hij eist daarom een gedegen plan van aanpak van de wethouder, "zodat we over een jaar ook kunnen beoordelen of de dienstverlening verbeterd is. De totale dienstverlening moet echter beter. Vorig jaar heeft de gemeenteraad een fors bedrag geïnvesteerd in de dienstverlening van het Sociaal Plein. Als dat geen resultaten heeft in de ervaring van inwoners, moeten we daar kritisch naar kijken: is dat geld op de goede wijze ingezet?"

En net als de SP vraagt Poels zich af wat er nou gebeurt in een zogenoemd 'keukentafelgesprek', waarbij wordt bekeken welke hulp iemand nodig heeft. "Maar dat betekent dan wel dat de keukentafelgesprekken goed gevoerd moeten worden en dat de nadruk op zelfredzaamheid beperkt blijft."

Uit de krant