Afbeelding
Foto's: Bastiaan Miché

Slachtoffers én daders te zien bij expositie over huiselijk geweld of kindermishandeling

Mensen

HILVERSUM - Een bijzondere expositie, #ZIE genaamd, is deze week te zien op de Kerkbrink. Op de levensgrote foto's staan mensen (met quotes) die in het verleden te maken hebben gehad met huiselijk geweld of kindermishandeling. Er staan ook twee daders tussen. #ZIE is een expositie van fotograaf en ervaringsdeskundige Judith Keessen.

De expositie is onderdeel van een campagne van de regio Gooi en Vechtstreek tegen huiselijk geweld en was deze maand al te zien in Weesp en Huizen. Na Hilversum volgen nog Naarden, Bussum, Blaricum, Laren en Eemnes.

Keessen was zelf ooit slachtoffer van huiselijk geweld en heeft een lang en gewelddadig huwelijk achter de rug. Maar daar wil ze verder liever niet veel over zeggen. "Want dit gaat niet om mijn verhaal. Dat is slechts één verhaal. Mijn expositie #ZIE is zonder op de details in te gaan een verzameling van vele verhalen, in foto's en korte quotes. Die laten zien dat de slachtoffers mensen zijn zoals jij en ik. Vrouwen en mannen, van alle leeftijden."

Sinds maandag zijn er vijftien portretten uit Keessens #ZIE-serie te zien op de Kerkbrink. Daar hangen ook twee daders tussen. "Uit de quotes kun je opmaken wie het zijn. Ik heb ze pas later aan de expositie toegevoegd. Gaandeweg vond ik dat zij er ook tussen hoorden. Want ook voor de daders geldt dat het mensen zijn 'zoals jij en ik':. Aan hun uiterlijk is niet te zien dat zij hun handen niet thuis konden houden."

Keessen hoopt met haar tentoonstelling de ogen van mensen te openen en de discussie op gang te krijgen. "Huiselijk geweld is niet ver van je bed. Het overkomt één op de drie vrouwen. Eén op de drie! Dat is dus echt op grote schaal, en bovendien binnen alle lagen van de bevolking. Dus ook in jouw omgeving worden mensen mishandeld. Met mijn foto's wil ik mensen in een gewelddadige situatie laten zien dat je daar uit kunt komen. En anderen hoop ik ertoe aan te zetten om de helpende hand toe te steken."

Uit de krant