Wethouder Karin Walters.
Wethouder Karin Walters. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum wil investeren; puzzelen met woonlasten

Politiek

HILVERSUM - Hilversum staat er in financieel opzicht goed voor. Dat is de boodschap van het college van burgemeester en wethouders in de Programmabegroting 2019. "Zonder te hoeven bezuinigen, investeren we verder in Hilversummers en Hilversum en kunnen we de stijging van woonlasten beperken. We zetten ons financiële beleid onverkort voort, om te zorgen dat latere generaties geen last hebben van de keuzes die wij nu maken.".

Ze is - nadat ze acht jaar lang optrad als oppositieraadslid - weer helemaal terug als wethouder van Financiën. En net als in de periode 2006-2010, toen Karin Walters namens de SP in het college van burgemeester en wethouders zat, is er na de crisisjaren nu weer echt ruimte om te investeren. "De komende vier jaren kunnen wij zo'n 26 miljoen euro op exploitatiebasis besteden aan nieuwe uitgaven en investeringen voor de inwoners en de stad", is de mededeling.

Hilversum heeft dankzij enkele meevallers, de positieve economische ontwikkeling en een 'degelijk financieel beleid' van de afgelopen jaren namelijk weer geld en wil daarom vol energie aan de slag. "De afgelopen periode is een solide en transparant financieel beleid vastgesteld en gevoerd, wat wij op deze manier willen voortzetten. Wij houden alle reserves kritisch tegen het licht en bezien welke concrete investeringen en lasten kunnen worden gedekt uit reserves en voorzieningen."

Klinkt allemaal mooi, maar is de Hilversummer zelf dan niet de dupe van al die extraatjes? Dat valt wel mee. "In deze begroting investeren we in Hilversummers en Hilversum én beperken we de stijging van lasten voor inwoners (onroerendzaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing) en ondernemers", is de boodschap.

Dat was overigens wel een puzzel, erkent Walters. Het is immers niet de bedoeling dat de woonlasten niet verder mogen stijgen dan het inflatiepercentage (2,4 procent), maar aan de andere kant moet een en ander wel weer kostendekkend zijn. Dat doet Hilversum door de spaarvoorziening voor rioleringen niet verder te laten groeien, maar deze af te boeken tegen bestaande kapitaallasten.

Dat betekent voor huishoudens een lagere rioolheffing. "Daarnaast passen we de ozb-systematiek zo aan dat we bij een uitbreiding van Hilversum met bijvoorbeeld een wijk(je) of in een buurt de ozb laten toenemen. Tot nu toe deden we dat niet en vingen we extra kosten voor bijvoorbeeld wegen, groenonderhoud en onderwijshuisvesting binnen de begroting op. Dit nieuwe uitgangspunt past beter bij het beginsel 'eerlijke verdeling van lasten'."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant