Vooraanzicht van Gooiers Erf.
Vooraanzicht van Gooiers Erf. Foto: Buro Dirigo

Verbouwing Gooiers Erf in voorjaar 2019

Buurt / wijk

HILVERSUM - Verpleeghuis Gooiers Erf wordt verbouwd. Zorgorganisatie Inovum presenteerde de plannen daarvoor op vrijdag aan bewoners, medewerkers en andere geïnteresseerden uit Hilversum. Behalve de renovatie van bestaande ruimtes, wordt de locatie ook uitgebreid met een revalidatieafdeling.

Afgelopen jaren is Gooiers Erf al flink onder handen genomen. Na de renovatie van de woonruimtes aan de achterkant en een vernieuwde tuin, zijn nu de voorkant, begane grond en bovengelegen algemene ruimtes aan de beurt. De werkzaamheden beginnen in het voorjaar van 2019.

Er komt een grotere fysiotherapiepraktijk, waar ook mensen uit de buurt terecht kunnen, een moderne entree en brasserie met gastvrouw. Ook realiseert Inovum een revalidatieafdeling met vijftien plaatsen in Gooiers Erf, om aan de lokale zorgvraag te voldoen.

Huiskamerfunctie voor de wijk
"We merkten dat er vraag is naar revalidatieplekken. Gooiers Erf, vlak bij het ziekenhuis Tergooi gelegen, is bij uitstek geschikt om deze zorg te bieden", aldus bestuurder Mariët de Zwaan van Inovum. "Naast goede zorg vinden we het ook belangrijk dat mensen bij ons een prettige plek vinden om te wonen of elkaar te ontmoeten. Zo wordt Gooiers Erf nóg meer een plaats waar zorg en wonen samenkomen met de huiskamerfunctie van de wijk."

In de ruimtes waar de revalidatie komt, zijn nu nog Versa Welzijn en Philadelphia te vinden. Drie jaar geleden startten de drie zorgorganisaties met de gemeente Hilversum een initiatief om meer samen te werken. Deze samenwerking heeft niet de beoogde dynamiek tot stand gebracht. Al eerder is besloten dat Versa Welzijn haar activiteiten elders in de wijk voortzet. Inovum betreurt dat het plaats maken voor tijdelijke zorgplekken ten koste gaat van de aanwezigheid van Philadelphia.

Constructieve dialoog
"Helaas komt aan de prettige samenwerking tussen Philadelphia en Inovum in Gooiers Erf een einde", aldus regiomanager Harry Zegerius van Philadelphia. "We blijven elkaar op een andere wijze in het kader van 'Ontmoeten in de Wijk' natuurlijk tegenkomen en zien uit naar een constructieve dialoog met elkaar en andere partners. Voor Banketbakkerij 't Bakhuys en de Wasserij zullen we een nieuwe locatie zoeken waar wij voor onze cliënten de dagbesteding, leren en werken kunnen continueren."

Stef Braamhaar, regiomanager Versa Welzijn: "De verhuizing van Versa uit het gebouw Gooiers Erf van Inovum staat al een tijdje op de rol. Daardoor hebben we onze gebruikers vroegtijdig kunnen informeren. We hebben voor het merendeel van onze gebruikers andere accommodatie kunnen vinden in Hilversum. Voor onze wijkactiviteiten geldt dat we achter het gebouw van Gooiers Erf nog ruimte blijven huren van Woonzorg, een deel van onze werkzaamheden worden daar voortgezet. Daarnaast openen we binnenkort (eind september) tegen over Het huis van de buurt in de Riebeeck galerie een eigen accommodatie. Daar zullen we voor de komende tijd onze andere activiteiten voortzetten."

Proces
De komende periode worden de plannen voor Gooiers Erf afgerond en de verbouwing voorbereid. Begin 2019 start de verbouwing. Rond zomer 2019 moeten alle werkzaamheden afgerond zijn. Mariët de Zwaan: "We hebben er alle vertrouwen in Gooiers Erf medio 2019 een samenhangend aanbod biedt waarin zorg en wonen samenkomen met de huiskamerfunctie van de wijk."

Uit de krant