Ron Lancé (rechts) neemt de zetel van Jerry Braaksma (links) over.
Ron Lancé (rechts) neemt de zetel van Jerry Braaksma (links) over. Foto: Eduard Metz

Jerry Braaksma neemt afscheid van gemeenteraad

Politiek

HILVERSUM - Zichtbaar geëmotioneerd heeft Jerry Braaksma van Hart voor Hilversum woensdagavond afscheid genomen van de Hilversumse gemeenteraad.

Al voor de zomer maakte het raadslid bekend dat hij zijn zetel zou inleveren vanwege al het gedoe binnen de lokale partij en de keuze om zitting te nemen in een college van burgemeester en wethouders dat vóór één Gooise gemeente is.

Want juist 'Gooistad' was tijdens de voor Hart succesvolle verkiezingscampagne het verboden woord binnen de lokale partij. Om dit belangrijkste speerpunt bij de formatiebesprekingen direct in te leveren was voor velen - ook voor Braaksma - not done. Bovendien werd hij op het laatste moment gepasseerd als tweede wethouder.

Om daar uitgebreid op terug te blikken zag Braaksma, die nu wordt opgevolgd door Ron Lancé, bij zijn afscheid niet zitten. Wel vindt hij Gooistad nog altijd geen goede ontwikkeling en ziet hij liever een zogenaamd Drechtstedenmodel (vergaande samenwerking, maar wel eigen bestuur).

Terugkijkend zei de Hilversummer dat hij de afgelopen periode geweldige mensen heeft leren kennen. Minpuntje is wel dat de discussie vooral op social media zich de laatste jaren heeft verhard. "Houd de discussie open en blijf luisteren naar elkaar", was zijn boodschap aan de gemeenteraadsleden.

Braaksma werd de voorbije jaren door het publiek tweemaal gekozen tot politicus van het jaar. Burgemeester Pieter Broertjes gaf aan het jammer te vinden dat de Hart voor Hilversummer, een 'verbinder' vooral, vertrekt uit de lokale politiek. "Raadsleden gebruiken vaak veel woorden, maar niet Jerry Braaksma. Die stroopt de mouwen op en gaat aan het werk."

Overigens gaat iedereen er wel vanuit dat Braaksma zich voor de gemeenschap zal blijven inzetten. Zo blijft hij betrokken bij Hilversum Actief (LHBTI-werkgroep).

Uit de krant