Aafke Vreugdenhil steunde de motie toch wél.
Aafke Vreugdenhil steunde de motie toch wél. Foto: Gemeente Hilversum

Hilversum wordt 'kinderpardongemeente'

Politiek

HILVERSUM - De gemeente Hilversum sluit zich aan bij de ruim vijftig zogenaamde 'kinderpardongemeenten'. Een motie in de gemeenteraad van de gehele oppositie en collegepartij GroenLinks kreeg ook steun van D66 en een deel van Hart voor Hilversum. Ruim voldoende voor een meerderheid: 26-9.

Aanleiding voor de motie - een initiatief van de SP, was de soap rond de kinderen Lili en Howick die eerst wel naar Armenië moesten en uiteindelijk toch in dit land mochten blijven. "De afgelopen maand heeft een grote maatschappelijke discussie plaatsgevonden over het kinderpardon. Daarbij zien we dat er brede steun leeft om in de gemeenschap gewortelde kinderen die hier langer dan vijf jaar verblijven hier te laten blijven. Omdat het thuis van deze kinderen hier ligt", aldus de zes partijen die de motie indienden.

Inmiddels hebben al 57 gemeenten in Nederland zich hebben uitgesproken voor versoepeling van het kinderpardon.

Hilversum sluit zich daar nu bij aan. Alleen de voltallige VVD stemde tegen de motie. Namens de liberalen zei raadslid Haitske van de Linde dat ook zij 'buikpijn' kreeg van het kinderdrama. Maar het is niet aan de lokale politiek om hierover te oordelen. Dat is aan de collega's in Den Haag, was haar mening. "Wij kennen de dossiers niet en je creëert weer nieuwe grensgevallen."

Opvallend was dat Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie het inhoudelijk 100 procent met Van de Linde eens was. Toch steunde zij de motie. Haar achterban zou niet goed begrijpen waarom de ChristenUnie tegen zou stemmen, was haar verklaring. Ook opvallend: de zeven aanwezige raadsleden van Hart voor Hilversum stemden verdeeld. Vier voor, drie tegen.

Uit de krant