Bewoners willen al langere tijd een geluidsscherm.
Bewoners willen al langere tijd een geluidsscherm. Archieffoto: Bastiaan Miché

Onderzoek naar kosten geluidswal A27

Buurt / wijk

HILVERSUM - Nu duidelijk is dat de overheden de hand op de knip houden, want ook minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft geen euro's over voor een geluidsscherm langs de A27, ligt de bal volledig bij de bewoners van de West-Indische buurt. Zij zijn op zoek naar marktpartijen.

Grote vraag alleen is wat een geluidsscherm langs de A27 over een lengte van zo'n 1,5 kilometer kost. Volgens de Hilversumse bewoners is dat een bedrag van zo'n 2 à 3 miljoen, terwijl Rijkswaterstaat voor een scherm van 6 meter hoog uitkomt op zo'n 10 tot 15 miljoen euro. In opdracht van de gemeente en in overleg met Rijkswaterstaat is er een onderzoek gestart zodat er een reëel beeld komt van de kosten.

In november moeten de resultaten bekend zijn. Vervolgens komt het Hilversumse college met een voorstel naar de gemeenteraad met mogelijke alternatieven, zo melden B en W in een brief.

De bewoners klagen steen en been over geluidsoverlast en gezondheidsklachten sinds de start van de werkzaamheden van de verbreding van de A27 en de nieuwe afslag die is gerealiseerd.

Zij zijn niet tegen de verbreding, maar vragen wel compensatie in de vorm van een geluidswal. Maar de minister, de provincie Noord-Holland en de gemeente zijn niet bereid te betalen. Volgens Van Nieuwenhuizen is een scherm niet nodig omdat de geluidsbelasting op alle woningen gelijk blijft.

Uit de krant