Met een trolley vol spullen, kussens en slaapzak stapten Rebekka Timmer (links) en Bianca Verweij DAC WESPP binnen.
Met een trolley vol spullen, kussens en slaapzak stapten Rebekka Timmer (links) en Bianca Verweij DAC WESPP binnen. Foto: Bastiaan Miché

Het lijntje waar DAC WESPP aan vastzit

Zorg

HILVERSUM - Voor de SP is het onbestaanbaar dat de dagbesteding voor psychiatrische cliënten definitief de deuren moet sluiten. Als DAC WESPP inderdaad verdwijnt dan moet er een goed alternatief voor in de plaats komen. Meedoen in de eigen buurt, waar de GGZ en de gemeente het over hebben, is geen optie, want de socialisten vrezen dat deze groep uiteindelijk op straat terechtkomt.

"Ik hoop op het besef dat er een specialistische collectieve voorziening nodig is en blijft", aldus SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. "Als wethouder Pelsink er niets van weet te maken dan moeten we haar als gemeenteraad maar de opdracht voor geven", klinkt het luid en duidelijk.

Dat vraagt om actie van de overige partijen. Hiervoor gaf de SP vorige week donderdag het startschot. Samen met het andere SP-raadslid Rebekka Timmer bezette Verweij het pand van DAC WESPP (Werkervarings- en scholingsprojecten voor (ex) psychiatrische patiënten). Het plan was net zolang te blijven totdat er actie zou worden ondernomen uit het raadhuis, met als doel aandacht te vragen voor deze regionale voorziening en de begeleiding die nodig is. De wethouder kwam niet langs en beide politica stonden netjes om 17.00 uur, sluitingstijd, buiten.

In de tussentijd stelden de gemeente en GGz Centraal een gezamenlijke verklaring op. Het meedoen in eigen buurt voor deze kwetsbare groep van nu nog 42 cliënten, waarvan 33 uit Hilversum, heeft volgens hen meer waarde dan alleen afgezonderd dagbesteding volgen.

Daarnaast is het een centenkwestie. De locatie is niet meer rendabel, omdat individuele dagbesteding niet gefinancierd wordt uit de zorgverzekeringswet, maar vanuit de WMO. Hierdoor kan de GGZ dit niet meer betalen, is de uitleg. "In 2017 en 2018 is er vanuit GGz Centraal en de regiogemeenten financiële ondersteuning geboden, zodat er tijd en ruimte was om tot een goede oplossing te komen."

Wat de SP betreft is die oplossing er nog altijd niet. Eind 2015 redde de politiek de locatie op het bedrijventerrein al van sluiting. De situatie is wezenlijk in drie jaar niet veranderd, stelt Verweij.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant