Hilversum Inclusief.
Hilversum Inclusief. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum ondertekent intentieverklaring regenboogsteden

Mensen

HILVERSUM - Uiterlijk 1 maart volgend jaar moet er een LHBTI-beleidsplan zijn in Hilversum. Met die gedachte ondertekent de gemeente vandaag de intentieverklaring regenboogsteden. "Nog steeds zijn er mensen die niet durven uit te komen voor hun identiteit, bang voor de reactie van hun omgeving. Dat moet veranderen", aldus wethouder Karin Walters. 

Sinds 2017 is Hilversum regenboogstad. Dat betekent dat de gemeente zich actief inzet voor acceptatie van LHBTI-personen. Zo hees de gemeente gisteren de regenboogvlag op National coming out day en is er al enige tijd een werkgroep ingesteld die betrokken wordt bij het te ontwikkelen beleid, Hilversum Inclusief.

Het regenboogproject is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en moet gemeentes stimuleren de sociale acceptatie, veiligheid en
zichtbaarheid van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen, transgender en intersekse personen (LHBTI-personen) te bevorderen.

Extra geld
In het Hilversums coalitieakkoord spraken de partijen al af dat Hilversum de komende jaren een actief LHBTI-beleid gaat voeren. De ondertekening van de intentieverklaring is een volgende stap. Een van de afspraken in de intentieverklaring is dat de colleges van de deelnemende gemeenten een lokaal meerjarenplan vaststellen en dit plan uiterlijk 1 maart 2019 ter kennisname voorleggen aan het ministerie van OCW.

Verder spreekt Hilversum af dat ze kleinere gemeentes informeren over het beleid en hen naar behoefte adviseren. In de Hilversumse begroting is in 2019 en 2020 jaarlijks 100.000 euro beschikbaar om uitvoering te geven aan LHBTI-beleid. Ook stelt het ministerie aan de ondertekenden gemeenten een jaarlijkse vergoeding van 20.000 euro beschikbaar.

Oproep Hilversum Inclusief
De gemeente zou graag zien dat inwoners van Hilversum direct betrokken worden bij het ontwikkelen van LHBTI-beleid en -activiteiten. Daarom zijn mensen die willen deelnemen aan de werkgroep, Hilversum Inclusief, welkom. Walters: "Samen met de werkgroep wil ik graag praktische zaken oppakken, die voor LHBTI-ers het samenleven in Hilversum prettiger maken."

Voor meer informatie of aanmelden, mail naar inclusief@hilversum.nl

Uit de krant