De afgelopen tijd zijn meerdere ringslangen aangereden.
De afgelopen tijd zijn meerdere ringslangen aangereden. Foto: Natuurmonumenten

Natuurmonumenten waarschuwt voor ringslangen

Natuur en Milieu

'S-GRAVELAND - Het warme herfstweer zorgt ervoor dat ringslangen veel actiever zijn dan normaal in deze tijd van het jaar. Normaal gesproken zijn de meeste ringslangen al naar hun winterverblijven, maar rondom het Naardermeer en op de 's-Gravelandse buitenplaatsen worden ze nog steeds overal gezien, meldt Natuurmonumenten.

Door het zonnige, warme weer zijn gewone padden, heikikkers, groene kikkers en bruine kikkers nog volop actief. Soorten waar ringslangen dol op zijn. Een buitenkansje dus om met een goedgevulde maag de winterslaap in te gaan. De koudbloedige dieren moeten zich opwarmen in de zon voordat ze op jacht kunnen gaan. Een perfecte plek daarvoor zijn wegen. De zon warmt het asfalt op, zodat de slangen ook van onderen warm worden.

Slim, maar wél met een enorm risico, want de kans dat een ringslang wordt aangereden is dan behoorlijk groot. De afgelopen dagen zijn er meerdere aangereden ringslangen rondom het Naardermeer gevonden. Op de parkeerplaats bij Stadzigt lag er één gewond in de berm.

Boswachter Luc Hoogenstein van beheereenheid Gooi en Vechtstreek zegt dat de bestuurder niet door had dat er een ringslang op de weg lag en vol over het dier heen reed. "We konden niets anders doen dan het gewonde dier uit haar lijden verlossen. Een paar minuten later vonden we nóg een ringslang op dezelfde parkeerplaats, die we in veiligheid hebben gebracht."

Het mooie weer levert dus niet alleen maar voordelen op voor dit dier.

Uit de krant