Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Roetveegpieten en één glutenvrije piet bij intocht Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - De gemeente Hilversum volgt de lijn van het Sinterklaasjournaal bij de intocht van Sinterklaas in Hilversum. Dat betekent dus dat de Goedheiligman in de mediastad net als bij de landelijke intocht Zaanstad gezelschap krijgt van roetveegpieten. 

De paar gekleurde pieten, die de voorbije jaren ook in Hilversum de kinderen verrasten, blijven thuis. De route is verder wel hetzelfde als vorig jaar. De opening en het onthaal zijn wederom op de Kerkbrink. Een aankomst per boot in de Oude Haven is dus opnieuw niet haalbaar.

Opvallend is wel de komt van de zogenaamde glutenvrije piet bij Sinterklaasintocht in Hilversum. Dit is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl). Het hulpje van sint voorziet kinderen met een glutenintolerantie van glutenvrije pepernoten.

Levenslang
"In Nederland zijn ruim 30.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen", meldt een woordvoerder. "De intocht van Sinterklaas is voor hen vaak niet zo'n leuk feest. Ze mogen de pepernoten niet eten en highfiven met de pieten gaat ook al niet vanwege kruimels op de handschoen."

De glutenvrije piet van de NCV is te herkennen aan een wit bakschort met het logo van de Glutenvrije Piet erop. Kinderen met een glutenintolerantie kunnen op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl) een tekening downloaden om een vlag te maken.

Kleine zakjes
Met de vlag herkent de Glutenvrije Piet de kinderen. De pepernoten die de Glutenvrije Piet bij zich heeft, worden vooraf met zorg verpakt in kleine plastic zakjes, zodat er geen kruisbestuiving met het reguliere strooigoed kan ontstaan. 

Uit de krant