Mieke van Zonneveld ontvangt de Eline van Haarenprijs 2018 uit handen van Kees de Bakker van uitgeverij Conserve.
Mieke van Zonneveld ontvangt de Eline van Haarenprijs 2018 uit handen van Kees de Bakker van uitgeverij Conserve. Foto: Peter H. Toxopeus

Onderscheiding voor Hilversumse stadsdichter

Cultureel

HILVERSUM - Mieke van Zonneveld, sinds januari 2018 de stadsdichter van Hilversum, heeft zondag de Eline van Haarenprijs 2018 gewonnen. Deze onderscheiding voor de beste vrouwelijke dichter onder de 35 jaar wordt eens in de vijf jaar uitgereikt.

Van Zonneveld was genomineerd met haar dichtbundel 'Leger'. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1250 euro en een kunstwerk van Aris de Bakker.

Volgens de jury, bestaande uit Margriet Brandsma, Anna Enquist, Neeltje Maria Min en Elly de Waard, geeft 'Leger' blijk van een groot vormbesef. De jury roemt daarnaast Van Zonnevelds toon en het feit dat haar gedichten 'inleefbaar' zijn en geen theorie. "Ik ben heel blij dat de jury (niet de minsten) mijn gedichten inleefbaar vindt", aldus de winnaar. "Het is ook niet vanzelfsprekend dat wat zij 'groot vormbesef' noemen, wordt gewaardeerd. Ik ben zeer vereerd met deze prijs."

Cultuurwethouder Wimar Jaeger vindt de onderscheiding zeer terecht. "We wisten al dat we met Mieke van Zonneveld een poëzietalent in huis hebben. Dat zij nu de Eline van Haarenprijs heeft ontvangen voor haar prachtige dichtbundel 'Leger' bevestigt dat. Ik ben ontzettend blij met Mieke als stadsdichter van Hilversum."

Mieke van Zonneveld is in 2018 en 2019 stadsdichter van de gemeente Hilversum. In die hoedanigheid publiceert Van Zonneveld in ieder geval acht gedichten per jaar, niet alleen voor de gemeente Hilversum, maar ook voor andere opdrachtgevers uit de stad. Daarnaast maakt ze poëzie toegankelijk voor inwoners en Hilversumse scholieren.

Tot nu toe publiceerde ze al negen gedichten, onder meer over Hilversum 100 jaar Mediastad, de Vredesweek en voor twee andere opdrachtgevers. Momenteel werkt Van Zonneveld aan een gedicht voor de Avond van de Nieuwkomers (27 november) en is ze druk met de voorbereiding voor de Avond van de Stadsdichter op 31 januari 2019 in de Vorstin.

Uit de krant