Het spandoek hangt er sinds week.
Het spandoek hangt er sinds week. Foto: Bastiaan Miché

'Gemeente Hilversum, werk een keer mee'

Buurt / wijk

HILVERSUM Hij noemt het zelf 'pesterij' en een typisch voorbeeld van hoe de gemeente de burger kan tegenwerken in plaats van meehelpen. Robert van Loenen van het gelijknamige vastgoedbedrijf is pislink op de gemeente Hilversum, omdat deze de voortgang van zijn appartementenproject op de Neuweg tegenhoudt.

Sinds deze week hangt er een spandoek op het terrein van Neuweg 87 met daarop groot de woorden: 'Gemeente stagneert afbouw' en de toevoeging 'Bedankt; Burgemeester Broertjes, weth. Voorink en hr. Wisselo'. Die laatste persoon is een ambtenaar van de gemeente.

Van Loenen is boos omdat hij op het terrein sinds vorig jaar april niet meer mag bouwen. Toen jaar eerder kreeg hij een vergunning, begon ook met de klus, maar vervolgens gebeurde er niets. Omdat omwonenden volgens de gemeente begonnen te klagen over de rommel en het trieste aanblik die ontstonden, trok het college van burgemeester en wethouders de bouwvergunning vorig jaar in. Momenteel loopt er een juridische procedure, zegt een gemeentewoordvoerder. Wanneer deze plaatsvindt is de vraag.

Van Loenen wil echter al dat hij en de gemeente er zonder uitspraak van de rechter uit kunnen komen. Hij heeft inmiddels weer geld - de crisisjaren zijn immers voorbij - en wil aan de slag. Tien jaar geleden was dat wel anders. Toen vroeg de bank 10 procent rente. "Dan graaf je je eigen graf. Nu is die kans er weer en moet ik stoppen."

Het is de bedoeling dat er op het terrein ooit zes appartementen komen voor starters. Ook daarom vraagt Van Loenen een beetje steun van de gemeente. Immers, het is voor starters een bijna onmogelijke opgave om een betaalbare woning te vinden, helemaal in deze regio. "Ik had twee terug nog een gesprek met die meneer Wisselo, maar ja... Het ligt nu bij de rechtbank, maar die zal waarschijnlijk wel zeggen dat de gemeente keurig de regels heeft gevolgd. Maar waarom kunnen we niet gewoon overleggen?

De vastgoedontwikkelaar zegt namelijk dat hij allang weer kan beginnen met de bouw. En dat buurtbewoners destijds klaagden over de rommel, is volgens hem onzin. Bij een eerdere rechtszaak hierover vreesde Van Loenen veel boze buurtbewoners tegen te komen, maar er kwam er geen één opdagen. "En als je er nu langsrijdt, is dit toch vreselijk om te zien? Wie is hier bij gebaat? Niemand toch? Echt gemeente, werk een keer mee."

Uit de krant