Wethouder Pelsink kreeg een duidelijke opdracht van de commissie.
Wethouder Pelsink kreeg een duidelijke opdracht van de commissie. Foto: Bastiaan Miché

Voorlopig blijven deuren van WESPP nog wel even open

Zorg

HILVERSUM - Het lijkt op een herhaling van zetten, maar voorlopig is sluiting van WESPP aan de Korte Noorderweg voorkomen. Daar heeft de commissie Zorg en Samenleving een stokje voor gestoken. Er is budget vrijgemaakt en in de tussentijd krijgt wethouder Pelsink een half jaar de tijd om te kijken naar herbestemming van deze locatie.

De vergadering was vorige week woensdag amper begonnen of de vlam sloeg in de pan. Pelsink wilde vragen van de SP niet tijdens de commissie beantwoorden, maar wilde ze afdoen met een wethoudersbrief. Een middel waar de startend wethouder van Hart voor Hilversum vaker naar grijpt. Alleen ging deze vlieger niet op, doordat de SP-fractievoorzitter luid en duidelijk geen genoegen nam met deze manier van afhandeling. "Ik ben nu vier keer het bos in gestuurd met de mededeling dat er een brief zou komen. Onze vragen zijn op tijd ingediend, ik wil nu antwoorden", was haar repliek.

Bijval kwam er van GroenLinks. Marleen Remmers, fractievoorzitter, stelde net zoals Verweij dat de gemeente aan zet is voor deze kwetsbare groep. Het vooruitzicht dat deze cliënten aan het einde van het jaar zonder thuishonk met professionele begeleiding komen te zitten, is voor hen te kort dag. De geldknip gaat open. Het openhouden kost op jaarbasis zo'n 250.000 euro. Omdat de wethouder zes maanden krijgt om een analyse te maken van wat er gebeurd is en een plan van aanpak moet maken, menen de fracties dat er in 2019 200.000 euro nodig is.

CDA'er Gerben van Voorden stipte het verleden van de Werkervarings-scholingsprojecten voor (ex) psychiatrische patiënten al aan. Drie jaar terug moest de raad ook al ingrijpen. Sindsdien is er nooit echt gekeken naar een goede oplossing voor deze groep mensen die een thuis nodig hebben met professionele begeleiding. "Er komt rust doordat WESPP openblijft en er een plan van aanpak komt. Dat moet snel. Regel snel de zaak met de huurbaas", aldus het raadslid. Het huurcontract loopt woensdag 31 oktober af, dus haast is geboden.

GGz Centraal stopt met de dagbesteding. Het hoort niet bij hun corebusiness en de dagbesteding is niet rendabel. Daarnaast is het de gemeentelijke wens om cliënten een passend alternatief te bieden in de buurt. Volgens de wethouder zijn er wel 33 regionale aanbieders waar de tientallen cliënten naartoe kunnen. Zij is bezig om voor deze mensen elders zorg op maat te geven. Grote vraag bij diverse fracties is of er wel een passend alternatief is, aangezien hun zorgvraag en/of ziekte niet is weg te nemen.

Commissievoorzitter Jacqueline Kalk somde de toezeggingen op voor de wethouder. "We gaan kijken in hoeverre wij iets kunnen met die locatie", aldus Pelsink. "Maar het huidige traject zetten we voort. We blijven kijken naar andere plekken."

Uit de krant