Vincent Ohlrichs bij Theater Santbergen op de Geuzenweg, vlak bij de Noorderweg.
Vincent Ohlrichs bij Theater Santbergen op de Geuzenweg, vlak bij de Noorderweg. Foto's: Bastiaan Miché

Levensgevaarlijke route vol met kuilen en aflopende, veel te smalle trottoirs

Buurt / wijk

HILVERSUM - "Deze drempel is achterlijk. Wie dat bedacht heeft, is niet goed bij zijn hoofd." Aan het woord is Vincent Ohlrichs, in Huizen wereldberoemd als rolstoelgebruiker en in Hilversum werkzaam bij de LFB in Wijkcentrum de Geus. Hij wil laten aantonen dat met een rolstoel van het wijkcentrum aan de Geuzenweg naar station Hilversum of terug voor rolstoelgebruikers haast een levensgevaarlijke onderneming is.

De steile drempel waar Ohlrichs het hierboven over heeft, is die direct voor De Geus midden op de weg. De rolstoelgebruiker moet daar de weg wel op en daarbij allerlei kuilen trotseren, omdat de stoep direct voor het wijkcentrum te smal is doordat auto's daar (en dat mag ook) geparkeerd staan.

De LFB, voluit Landelijk Federatie Belangenverenigingen Onderling Sterk, is de belangenvereniging dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking. Hilversum is één van de zes 'sterkplaatsen' waar de LFB is gevestigd. Jarenlang zaten de medewerkers in een ruimte aan de Larenseweg, nu verblijven zij alweer twee jaar in De Geus, vertelt coach Simone Neerscholten.

En dat bevalt prima. Probleem is echter dat twee medewerkers, naast Ohlrichs is dit Jan Distelblom uit Bussum, regelmatig de tocht vanaf het station naar het wijkcentrum moeten afleggen. Vooral voor Distelblom, die in tegenstelling tot zijn collega geen elektrische rolstoel heeft, is dat een mega-operatie.

De verkeersonveilige situaties op de Noorderweg en Geuzenweg zijn niet nieuw. Maar het feit dat de Hilversumse politiek druk doende is met een nieuwe visie voor het station en omgeving, is voor Neerscholten aanleiding om de problemen te laten zien. Aanvankelijk zou Distelblom alle hindernissen op deze zonnige ochtend aan deze krant tentoonspreiden. Maar Distelblom was ziek en dus kwam Ohlrichs een dagje extra naar Hilversum.

De tocht gaat vanuit De Geus richting de Noorderweg en van daaruit via de Kleine Drift naar de achterzijde van het station.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant