Bij de Hema worden vaak fietsen weggehaald.
Bij de Hema worden vaak fietsen weggehaald. Foto: Bastiaan Miché

Merendeel coulance-aanvragen fietsparkeren afgewezen

Buurt / wijk

HILVERSUM - Van de inmiddels 150 aanvragen van Hilversummers voor een zogenaamde coulanceregeling in het centrum zijn er slechts 50 gehonoreerd door de gemeente. Dat betekent dat de overige 100 inwoners hun fiets 'gewoon' op een van de aangewezen plekken moeten parkeren en dus niet pal voor de winkels. Zij hebben inmiddels een afwijzing ontvangen.

Dat zegt een gemeentewoordvoerder op de dag dat verantwoordelijk wethouder Arno Scheepers antwoord geeft op enkele schriftelijke vragen die de SP onlangs over dit veelbesproken thema stelde. Want nog altijd zijn veel bezoekers van het centrum not amused over het beleid dat fout geparkeerde fietsen in het centrum worden verwijderd en overgebracht naar het depot aan de Kerkbrink. Daar kan de eigenaar voor 15 euro - alleen via pin, niet contant - zijn of haar tweewieler weer terugkopen.

De SP is fel tegen deze maatregel en stelt dat het voor veel mindervaliden niet te doen is om ergens hun fiets te parkeren en honderden meters naar een winkel te moeten lopen. Voor hen zou een uitzondering moeten worden gemaakt, stelden de socialisten al eerder. Scheepers was het daar mee eens. De VVD'er benadrukt wel dat er voor de start van het project contact was belangenverenigingen zoals de Fietsersbond, Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken Hilversum en Regionale Schouwgroep Toegankelijkheid Gooi en Vechtstreek (RSTGV). Die vonden een uitzondering voor mindervaliden niet noodzakelijk.

Toen echter de ophef medio september ontstond en wij, aldus Scheepers, 'deze mensen niet in de kou wilden laten staan, is er voor een oplossing gekozen in de vorm van coulance'. Dat betekent dat mensen vanwege medische redenen hun fiets wel zo dicht mogelijk bij hun bestemming moeten parkeren dit ook mogen doen. Het gaat echter om een voorlopige maatregel, omdat strikt genomen de gemeenteraad deze wijziging van deze Algemene plaatselijke verordening nog moet goedkeuren.

Om in aanmerking te komen voor coulance moet iemand kunnen aantonen mindervalide te zijn en de fiets te gebruiken als hulpmiddel, aldus Scheepers. Een mindervalidenparkeerkaart voor de auto geldt bijvoorbeeld als voldoende bewijs. Wie daar niet over beschikt moet aantonen fysiek niet in staat te zijn om honderd meter te lopen, zonder ondersteuning van een fiets. Aanvragen worden beoordeeld door Team Toezicht, in overleg met sociaal plein (waar de beoordeling plaatsvindt).

In de beantwoording meent Scheepers nogmaals dat er - in tegenstelling tot wat veel mensen denken - ruim voldoende parkeerplekken zijn. Bij elkaar zijn dit er 2800. Op het overzichtskaartje dat hij toevoegt, valt wel op dat deze plekken vooral aan de randen van het centrum zijn en het naar winkels soms ver lopen is.

Uit de krant