Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

Proef Hilversum bij bestrijding Japanse Duizendknoop

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Het is in heel Nederland een probleem: de bestrijding van de Japanse Duizendknoop. De gemeente Hilversum heeft nu samen met het Goois Natuurreservaat op twee locaties - bij de vijver in het Raabos en langs de Nieuwe Havenweg - een pilot gedaan om verspreiding van deze exotische plant te voorkomen. 

Deze proef bestaat uit het afgraven van de grond waar de Japanse Duizendknoop groeit. Deze grond wordt direct ter plaatse gezeefd, waarbij zoveel mogelijk wortels worden weggehaald. De verwachting is dat deze maatregel een groot gedeelte van de duizendknoop verwijdert. Omdat de kans bestaat dat de plant terugkomt, bekijkt de gemeente in het voorjaar hoe effectief deze methode is.

Tekst gaat verder onder deze foto.

De Japanse Duizendknoop komt van nature niet voor in ons land, maar verspreidt zich zo snel en makkelijk dat het daarbij alle andere planten overwoekert. Daarnaast kan de plant schade aan wegen en gebouwen veroorzaken. Omdat de plant zich wel tot vier meter diep kan wortelen, is deze moeilijk te verwijderen. Op veel verschillende plekken wordt onderzoek gedaan naar de bestrijding van deze plant.

Een oplossing is er nog niet. Op dit moment lijkt de enige methode die werkt, het inspuiten van gif. Maar de resultaten hiervan zijn op lange termijn nog niet bekend. Na het verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt de gemeente Hilversum geen gif meer. "De plant wordt op dit moment alleen bestreden op plekken waar de plant overlast geeft aan gebouwen en wegen", aldus een woordvoerder.

Per locatie bekijkt de gemeentewelke bestrijdingsmethode het meest effectief is. "Op de ene locatie laten wij de plant met rust om verdere verspreiding te voorkomen, op andere plekken wordt de plant gemaaid. Wanneer de plant wordt gemaaid is het belangrijk dat het maaisel goed wordt opgeruimd omdat de plant zich anders nog sneller verspreidt."

Wat kunnen inwoners van Hilversum doen? Wanneer inwoners zelf de Japanse Duizendknoop willen verwijderen is het belangrijk dat ze op de volgende dingen letten: Haal de plant met alle wortels weg. Blijf dit regelmatig herhalen en let er op dat u alle wortels weghaalt. Maai de plant elke week. Ruim het maaisel goed op, maak de maaimachine schoon en stop het maaisel in de grijze container. Niet bij het groenafval. 

Uit de krant