Afbeelding

Koninklijke onderscheiding voor kinderoncoloog uit Loosdrecht

Zorg

LOOSDRECHT - Voor zijn werk en enorme inzet als wetenschapper, kinderoncoloog en initiatiefnemer van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht ontving Rob Pieters uit Loosdrecht maandagmiddag Koninklijke Onderscheiding. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. 

Pieters ontving de Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Freek Ossel tijdens het eerste, grote internationale wetenschappelijke congres georganiseerd door het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. "Dankzij zijn tomeloze inzet, dadendrang, topexpertise en inspirerende en innemende persoonlijkheid heeft de heer Pieters zelf veel verbeteringen gerealiseerd, maar ook vele anderen weten te inspireren en motiveren om zich - wereldwijd - in te zetten voor de zorg voor kinderen met kanker", aldus de burgervader. "Hij heeft zijn positieve ongeduld om kinderen te genezen omgezet in een indrukwekkende drive om een ongekende hoeveelheid mensen en middelen te mobiliseren om dat doel sneller te realiseren. Een zeer uitzonderlijke prestatie waar wij erg trots op zijn."

Topdeskundige
Vanaf dag één van zijn carrière als kinderoncoloog in 1987 zet Pieters zich nationaal en internationaal in om de zorg voor kinderen met kanker te verbeteren en zo meer kinderen te genezen. Vooral op het gebied van acute lymfatische leukemie (ALL) is hij een internationale topdeskundige die meegewerkt heeft aan vele aanpassingen en verbeteringen van internationale behandelprotocollen.

Hij is voorzitter van verschillende (internationale) commissies die oordelen over behandelprotocollen voor deze vorm van leukemie. Pieters doet al zo'n dertig jaar onderzoek naar ALL, publiceerde meer dan 600 wetenschappelijke peer-review artikelen, zat in de redactionele raad van talloze medisch- wetenschappelijke tijdschriften en begeleidde een buitengewone lijst met promovendi.

KiKa
In 2002 stond Pieters aan de wieg van de oprichting van de stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Hij wilde meer middelen beschikbaar krijgen om in Nederland specifiek onderzoek te kunnen doen naar betere behandeling en genezing van kinderkanker. Zijn actieve betrokkenheid heeft gezorgd voor een breed draagvlak voor KiKa en voor de noodzaak van structureel wetenschappelijk kinderkankeronderzoek. Met zijn charme en overtuigingskracht wist hij veel mensen te mobiliseren voor de oprichting van de nieuwe stichting. KiKa werd een groot succes.

Tot slot is Pieters initiatiefnemer van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Om ervoor te zorgen dat elk kind in Nederland de beste behandelaar krijgt, nam hij, als hoofd kinderoncologie in het Erasmus Medisch Centrum – Sophia Kinderziekenhuis, het initiatief om alle zorg en onderzoek voor kinderen met kanker te bundelen in één organisatie. Ondanks grote weerstand bleef Pieters volhardend werken aan de realisatie van zijn droom en missie: meer kinderen met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven.

Belangrijk instituut
Sinds 2014 is Pieters bij het Prinses Máxima Centrum bestuurder en eindverantwoordelijke voor de zorg. Hij doet dit met een zeer grote betrokkenheid bij de kinderen en hun directe omgeving. Sinds 2018 wordt vanuit het Prinses Máxima Centrum alle zeer complexe zorg, wetenschappelijk onderzoek en kinderoncologische opleidingen verzorgd. Daarmee is het een zeer belangrijk instituut in Europa. Het is dankzij het initiatief en de jarenlange tomeloze en zeer bevlogen inzet van Pieters als kinderoncoloog en bestuurder dat dit centrum er is gekomen. Sinds 2016 combineert de Loosdrechter zijn bestuursfunctie bij het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie met zijn werkzaamheden als hoogleraar kinderoncologie aan de Universiteit Utrecht.

Uit de krant