Afbeelding
Foto: PR

Twee jaar cel en TBS geëist voor slaan buurman met baksteen

Politie

HILVERSUM - De officier van justitie heeft twee jaar celstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen de 65-jarige Hilversummer voor poging doodslag. De man wordt er van beschuldigd op 18 juli vorig jaar in zijn woning in de Nachtegaalstraat in Hilversum een buurman meerdere keren met een baksteen op het hoofd te hebben geslagen.

Een overbuurvrouw in de Nachtegaalstraat schakelde die avond de politie in toen zij zag dat de verdachte in het halletje van zijn woning zijn buurman te lijf ging. Ondanks haar geschreeuw te stoppen, bleef de man met de baksteen uithalen. In het ziekenhuis bleek dat de buurman een schedelbreuk, gebroken jukbeen en gebroken ribben had opgelopen.

Volgens de Hilversummer handelde hij uit zelfverdediging. De buurman was die avond bij hem aan de deur gekomen met het verhaal dat hij zijn sleutels was kwijtgeraakt. Hij wilde die nacht bij de verdachte logeren. De Hilversummer die daar niet van gediend was, verzocht de buurman te vertrekken. Deze op zijn beurt zou dit niet hebben gepikt, een baksteen hebben gepakt en de verdachte daarmee hebben willen slaan. ,,Ik heb hem toen een paar stompen in het gezicht gegeven", aldus de verdachte.

De baksteen zou op de grond zijn gevallen en voordat de buurman die kon oprapen had de Hilversummer de steen gepakt en de buurman er verder mee af getuigd. Volgens de verdachte uit zelfverdediging.

De buurman heeft een heel andere versie van het verhaal. Hij zou bij de Hilversummer op bezoek zijn geweest om te vieren dat de man een nieuwe onderhuurder had. Na de nodige alcohol, zou de verdachte uit het niets boos zijn geworden en hebben geschreeuwd dat hij de woning moest verlaten. Toen de buurman aanstalten maakte om te vertrekken zou de verdachte hem met de baksteen van achteren hebben geslagen.

De Hilversummer, die lijdt aan geheugenverlies door een hersenbeschadiging, is ter observatie in het Pieter Baan Centrum geweest waar deskundigen concluderen dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van het incident. Gezien zijn hersenbeschadiging concludeert het PBC de Hilversummer op te nemen in een bescherm woontraject.

De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank het advies van het PBC te volgen en de voorlopige hechtenis van zijn cliënt bij vonnis over twee weken op te heffen. "Meneer zit nu al meer dan een jaar vast. Dat is lang genoeg."

Uit de krant