Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Drugsoverlast en verkeersknelpunten in Hilversum nu echt aanpakken

Politie

HILVERSUM - Extra boa's, het opleggen van dwangsommen aan drugsdealers en het aanpakken van verkeersknelpunten. Dat zijn enkele nieuwe maatregelen in het dinsdag door burgemeester Pieter Broertjes gepresenteerde integraal veiligheidsplan (IVP) 2018-2022. 

"Hilversummers moeten zich veilig voelen in hun eigen huis, straat en buurt. Het gaat om veiligheid dichtbij", aldus de burgervader. "Dat geldt voor wie overlast ervaart van hangjongeren, drugsdealers of verkeershufters, maar ook voor wie onbedoeld zichzelf of zijn omgeving in gevaar brengt."

Volgens de gemeente gaf in 2017 84 procent van de Hilversummers aan zich veilig te voelen in de eigen buurt. De criminaliteit daalde tussen 2014 en 2017 met 15 procent. Achterover gaan leunen is echter geen optie.

Om de veiligheid verder te verbeteren, zijn voor de komende vier jaar vijf speerpunten benoemd in het IVP: jeugd en veiligheid, drugsoverlast, ondermijning, personen met verward gedrag en verkeersveiligheid. Naast deze prioriteiten, blijft de gemeente inzetten op bestaande activiteiten zoals brandveiligheid, inbraakpreventie, veilig uitgaan en de aanpak van radicalisering.

Bij het IVP zijn tal van samenwerkingspartners betrokken. Een centrale rol is weggelegd voor de wijkagent en de boa's, die de oren en ogen in de wijk zijn. Ook luisterde de burgemeester afgelopen zomer tijdens verschillende wijkbezoeken naar de zorgen van bewoners. Broertjes: "Daaruit bleek dat inwoners zich vooral storen aan drugsoverlast en verkeersonveilige situaties. Mede om die reden hebben we deze twee onderwerpen als prioriteit benoemd."

Voorkomen en handhaven
Voor alle onderwerpen geldt dat de gemeente niet alleen wil inzetten op handhaving en de inzet van de wijkagent, maar vooral ook op het voorkomen van onveilige situaties en overlast. Voorbeelden daarvan zijn aandacht voor brandpreventie bij ouderen, maar ook een bewustwordingscampagne voor het signaleren van illegale hennepkwekerijen.

Ook krijgen buurtbewoners meer invloed op veiligheid in hun eigen wijk door het inzetten van buurtdeals. Inwoners kunnen zelf met initiatieven komen om bijvoorbeeld overlast door jongeren tegen te gaan. In de buurtdeal maken ze vervolgens afspraken met de gemeente over wie wat doet.

Het IVP wordt op 12 december besproken in de raad.

Uit de krant