Afbeelding
Foto's: Bastiaan Miché
Foto's

Moeilijk Groot Goois Dictee: 'Hoop dat ik minder dan honderd fouten heb'

Algemeen

HILVERSUM - Is het nu 'ge-appt' of 'geappt', 'ruggegraat' of 'ruggengraat', en 'rechttoe-rechtaan' of 'rechttoe rechtaan'? Deze drie woorden zijn de drie belangrijkste discussiepunten na afloop van het Groot Goois Dictee dinsdagavond. Woedend zijn de bekende diehards, die ieder jaar weer van de partij zijn met maar één doel: een foutloos dictee schrijven.

Nieuwslezer Rayomond Serré is voor de vierde keer de auteur van de acht zinnen tellende tekst. Volgend jaar - tijdens de lustrumeditie - zal hij nog een keer het dictee leveren, maar daarna mag iemand anders dat doen, zei hij dinsdag. De discussie na afloop van het dictee bekeek hij met een glimlach. Alsof hij dacht: een dictee zonder discussie is geen geslaagd dictee.

Moeilijk is het dictee wel, blijkt achteraf. Burgemeester Pieter Broertjes, tevens juryvoorzitter van de avond, vertelt na afloop dat het aantal fouten dit keer een stuk hoger ligt dan vorig jaar. Wethouder Floris Voorink bijvoorbeeld had vorig jaar minder dan dertig fouten, maar dit keer eindigt hij boven dit aantal. "Maar, en dat mag je best opschrijven, ik ben wel de enige wethouder die deel durft te nemen."

Tekst gaat verder onder foto.

Rein Leentfaar en Jeroen van Heemskerck Düker (beste Gooier) zijn net als vorig jaar de winnaars van de avond. De beste scholieren zijn Maurits van Altvorst en Eline van der Smeede van het Gemeentelijk Gymnasium. Allebei hebben zij 27 fouten.

Anouk Vollers en Johan Wiersma van het Comenius College hebben er aanmerkelijk meer. "Ik hoop dat ik minder dan honderd fouten heb", zegt hij vlak voordat de uitslagen bekend worden gemaakt. En nee, hoewel het hartstikke leuk is, is zo'n dictee niet bepaald cool binnen de school. "Je wordt toch wel beschouwd als 'thundernerd'."

Onder de foto de tekst van het Groot Goois Dictee.

Hilversum is uitentreuren beschreven als een allerbelabberdste eenrichtingsverkeerkwelling waar horeca-etablissementen vol zitten met vrijeberoepsbeoefenaars, anchormen en kakkineuze ballen met bordeauxrode instappers en een mousserend wit wijntje in de hand.

Het is ten enenmale tenhemelschreiend dat zo'n gratuit beeld van het omroepdorp bestaat, een dorp waar men zich altijd het apelazarus werkt, waar het strijk-en-zet pootaan spelen is en niemand op zijn elfendertigst of op z'n janboerenfluitjes aan de gang is.

In de mediawereld wordt dag en nacht ge-e-maild, ge-appt en ge-sms't om gasten te scoren en de oe's en a's (oehs en ahs) zijn niet van de lucht als een BN'er of zelfs een derderangspoliticus acte de présence geeft in een concurrerend programma.

Redacties zijn waakzaam om voor-de-gek-houderij te mijden, want als je je laat vernachelen door een dégénéré wordt jouw twitternieuwtje genadeloos gereplyd en de reikwijdte van jouw blunder is zo groot dat het prepensioen in zicht komt, dus blijf op je qui-vive.

Nepnieuws rukt op doordat het nettorendement van schreeuwerige berichten die kant noch wal raken verbijsterend hoog is en de slechteriken in de journalistiek hun bang makende onzin tot sint-juttemis herhalen.

Hilversum is al een eeuw lang het epicentrum van de snelle media, waar vroeger coryfeeën in knickerbockers en Harris Tweed jasjes quasinonchalant de quasi-intellectueel uithingen in een verzuild systeem met een geur van spruitjes en sukadelapjes.

Nu is Hilversum een chique mediaplaats waar men een broertje dood heeft aan stilstand en aan zedenpredikers die zich als een yorkshireterriër vastbijten in hun eigen gelijk.

Het dorp gaat een win-winsituatie tegemoet waarin mensen met een ruggegraat samen rechttoe-rechtaan het dorp verlossen van de jansaliegeest en Hilversum verder uitbouwen tot het mekka voor de media.

Uit de krant