Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Initiatiefnemer escaperoom vindt geen uitweg in regels en wetgeving raadhuis

Cultureel

HILVERSUM - Natuurlijk, voor veel bezoekers van het centrum van buiten Hilversum kan het een heel karwei zijn om de mediastad met de auto uit te komen. Maar officieel heeft Hilversum nog altijd geen escaperoom. Dat had anders kunnen zijn, maar - zegt Guus Beijer - door de wirwar van regels en wetgeving vanuit het grote gele raadhuis is het niet gelukt om zo'n ontsnappingsruimte te realiseren.

Voor de duidelijkheid: in een escaperoom wordt een groep opgesloten in een ruimte. Het is dan de bedoeling om binnen een uur door puzzels en raadsels op te lossen daar uit te komen. De eerste escaperoom ging in 2013 open en inmiddels zijn er honderden.

De 62-jarige Guus Beijer, een groot liefhebber van spelletjes, kwam vier jaar geleden voor het eerst in aanraking met het fenomeen escaperoom. In Den Haag was dat. "Dat was zo slecht. De puzzels waren zo onlogisch. Maar het liep daar wel storm. Ik dacht: dat kan ik beter."

Voorzichtig, maar vol overgave, ging Beijer op zoek naar een locatie in Hilversum. Die vond hij al snel in het oude atelier van oud-raadslid en goede vriendin Léonie Sazias aan de Diepeweg. Omdat er voorheen in dat pand een smederij zat, bedacht Beijer de escaperoom 'Het geheim van de smid'.

Maar toen begon de ellende, zegt Beijer. Hij stapte namelijk naar de gemeente. "Dat had ik nooit moeten doen. Na enig uitzoekwerk zei een meneertje dat aanvankelijk niet eens wist wat een escaperoom was, dat dit op deze locatie niet mogelijk was. Er zat namelijk daar niet de bestemming 'vermaak' op. Om dat te kunnen aanpassen moest ik een verzoek indienen op het digitaal loket, maar je raadt het al: daarop is niets te vinden over een escaperoom."

Beijer had al wel een groep vrienden - experts ook op verschillende vakgebieden - om zich heen verzameld om hem bij te staan. Als belangrijke tip kreeg hij mee om niet één, maar drie escaperooms te realiseren. Immers, wie een escaperoom bezoekt, komt niet bij diezelfde terug, maar mogelijk wel bij nummers 2 of 3. Op dat moment kwam het Media Park - waar Beijer goede contacten heeft - in beeld als locatie.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant