Voor het stuk op de Korte Noorderweg werken nu tien eigenaren samen.
Voor het stuk op de Korte Noorderweg werken nu tien eigenaren samen. Foto: Bastiaan Miché

Buurt- of projectoverschrijdend denken in project spoorzone lastiger dan gedacht

Buurt / wijk

HILVERSUM - De spoorzone, postcodegebied 1221, is verrommeld. Dit deel van Hilversum moet toekomstbestendig worden gemaakt. Door alle betrokken bij elkaar te zetten, moet de ultieme vorm van participatie op gang komen en vooral onderlinge synergie ontstaan, zodat wensen en behoeften netjes over het hele gebied verdeeld kunnen worden. Dat blijkt nog niet zo makkelijk.

'Wat kunnen de mensen van het project aan de Korte Noorderweg voor jouw project betekenen?', is de vraag die een ontwikkelaar maandag krijgt. De reactie luidt dat hij bezig is met een individueel project. Dit voorbeeld illustreert dat meedenken, plannen op elkaar afstemmen en samenwerken nog niet bij iedereen zijn ingedaald. Dat is wel wat de gemeente wil. Bewoners, ontwikkelaars en andere belanghebbenden leren elkaars belangen en motieven kennen. Daar komen alleen maar betere plannen uit voort, is de redenatie.

Theater Santbergen was deze week het toneel van de tweede werkplaats spoorzone. Ontwikkelaars, stedenbouwkundigen en bewoners uit het hele 1221-gebied waren bijeen. Op een gegeven moment splitsten beide groepen zich. De bewoners gingen naar boven om op een grote kaart aan te geven wat hun wensen, zorgen en behoeften zijn, terwijl de ontwikkelaars de lobby indoken om de vele plannen toe te lichten.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant