Ria de Jong en Petra Scheffer: 'Onduidelijk is waar je als mantelzorger hulp kunt krijgen.'
Ria de Jong en Petra Scheffer: 'Onduidelijk is waar je als mantelzorger hulp kunt krijgen.' Foto: Bastiaan Miché

'Alle mantelzorgers zijn bezig hun kop boven water te houden of er al onder'

Zorg

HILVERSUM - Ze zijn er al weken klaar voor, hebben ook zin in de jaarlijkse Mantelzorgdag. Dit keer is er onder meer een optreden van Annet Hesterman, die landelijke bekendheid kreeg door haar deelname aan The Voice Senior. "Je loopt als mantelzorger zo vaak tegen dichte deuren aan. Dan is zo'n dag ontspanning heel belangrijk."

Aan het woord zijn Petra Scheffer-de Lange (68) en Ria de Jong-Schrijvers (60), allebei mantelzorger voor hun eigen dochter. Dat doen ze (uiteraard) met liefde, vanuit hun hart. Ze willen ook niet klagen, maar zijn toch ook vermoeid. Moe van het altijd maar moeten vechten om zaken geregeld te krijgen. Moe ook van de onwetendheid bij mensen, bedrijven en (zorg)instellingen. Ze missen ook de verbinding tussen alle specialismen, die te veel los zouden staan van elkaar. En: "Ik mis de liefde."

Vechters zijn ze allebei. Positief ook. Van wanhoop is geen sprake. Maar zorgen zijn er wel degelijk. Nu zorgen zij al bijna dertig jaar lang voor hun dochters, maar wat als zij er niet meer zijn? De zorg wordt lichamelijk nu al veel zwaarder. "Alle mantelzorgers zijn bezig hun kop boven water te houden of er al onder", vertelt De Jong, die tevens raadslid is voor Hart voor Hilversum. "Ze zijn op, hebben geen hoop meer of goede moed om iets te veranderen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant