Het inmiddels bekende Fietsdepot.
Het inmiddels bekende Fietsdepot. Foto: Bastiaan Miché

'Expertmeeting' CDA en SP over weghalen fietsen in centrum

Buurt / wijk

HILVERSUM - Oppositiepartijen CDA en SP hebben elkaar gevonden in hun kritiek op het huidige handhavingsbeleid van de gemeente bij het verwijderen van verkeerdgeparkeerde fietsen in het centrum. Omdat de gemeente het niet nodig acht, houden zij komende dinsdag daarom zelf maar een openbaar toegankelijke zogenaamde 'expertmeeting'.

De bijeenkomst is vanaf 20.00 uur in het raadhuis. Vertegenwoordigers van bijvoorbeeld de Fietsersbond en het Platform voor Chronisch Zieken en Gehandicapten zijn uitgenodigd. "Ik vind het belangrijk dat we deze avond organiseren omdat het fietsparkeren en de handhaving daarop zo veel beter kan en moet", aldus CDA-raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen. "Het systeem dat het college heeft bedacht sluit niet aan op de leefwereld van de bezoekers aan het centrum. Deze avond heeft als doel die aansluiting wel te maken."

Het CDA en de SP uitten de afgelopen weken meerdere keren kritiek. Zo zouden er te weinig parkeerplekken zijn, wordt er niet goed gehandhaafd en kunnen mindervaliden moeilijker de plek van bestemming bereiken. En wie zijn fiets voor 15 euro moet ophalen binnen het fietsdepot kan alleen pinnen. Volgens de gemeente heeft dat vooral te maken met de veiligheid.

SP-fractievoorzitter Bianca Verwey heeft - zoals wel vaker - een heel andere mening. Om die reden nam zij al contact op met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Die had recent namelijk aangegeven dat inwoners in gemeentelijke diensten contant moeten kunnen betalen. De VNG bevestigt dit nu, al zijn er uitzonderingen, zoals het risico van witwassing of geweldpleging. Daar lijkt hier geen sprake van te zijn. Tijdens de bijeenkomst van dinsdag geeft Verweij meer uitleg.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant