Regio wil taal- en rekenachterstand volwassenen aanpakken
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

Regio wil taal- en rekenachterstand volwassenen aanpakken

HILVERSUM - Moeite met rekenen of taal? De Gooise gemeenten bieden vanaf januari 2019 taal- en rekencursussen én lessen in digitale vaardigheden voor volwassenen aan hun inwoners. Te veel mensen hebben - ook in deze regio - moeite met lezen en schrijven.

Volgens onderzoeken hebben één op de negen mensen hier moeite mee. En dat kan het voor inwoners moeilijk maken om in de samenleving mee te doen.

Breed aanbod
En dus zijn er vanaf volgend jaar verschillende cursussen. De Hilversumse wethouder Annette Wolthers is namens het Portefeuillehoudersoverleg Sociaal Domein de bestuurlijk trekker van de volwasseneneducatie. Zij geeft aan dat om goed in de samenleving mee te kunnen doen, mensen de taal moeten beheersen. "We hebben daarom gezorgd voor een breed cursusaanbod voor inwoners, zodat iedereen die wil een kans krijgt om kennis bij te spijkeren of nieuwe dingen te leren. "

Alle cursussen zijn erop gericht mensen in het dagelijkse leven te helpen, maar het doel van de cursussen verschilt. De ene cursus is gericht op het behouden van een baan of het gemakkelijker vinden van een baan.

Op maat
De cursussen worden op maat ingezet. Dit is afhankelijk van wat mensen willen leren en hun ontwikkelpad. Soms willen mensen een cursus volgen om als vrijwilliger aan de slag te gaan of om toegelaten te worden op een beroepsopleiding. De cursussen zijn voor volwassenen vanaf 18 jaar, die wonen in een van de gemeenten en niet inburgeringsplichtig zijn.

Het maakt niet uit of je opgegroeid bent in Nederland of daarbuiten. Aan het deelnemen van de cursus zijn geen kosten verbonden. De organisaties die cursussen aanbieden zijn: MBO College Hilversum, TopTaal, SIPI, Danner & Danner en de bibliotheken samen met TWinburgering.

Belangstellenden kunnen zich melden bij één van de organisaties of bij het loket van de gemeente.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>