Welke Hart voor Hilversummer vult straks het college van burgemeester en wethouders aan?
Welke Hart voor Hilversummer vult straks het college van burgemeester en wethouders aan? Foto: Bastiaan Miché

'Politiek zelf én Hilversumse kiezer grote verliezer in dit verhaal'

Politiek

HILVERSUM - Met het plotselinge vertrek van wethouder Angelika Pelsink zijn de grootste verliezers de politiek zelf en de Hilversumse kiezer. Dat stellen oppositiepartijen Leefbaar Hilversum en de ChristenUnie. De rekening is nu voor de coalitie en specifiek voor Hart voor Hilversum (HvH). Zij hadden nooit zo'n zware portefeuille met Zorg en Welzijn en Buurten en Wijken moeten geven aan een nieuwkomer.

Opnieuw sneuvelt een Hilversumse wethouder die Welzijn en Buurten in de portefeuille heeft. Eind juni 2017 stapte SP'er Arjo Klamer uit het college. Dik zestien maanden later geeft Pelsink er de brui aan. Dat is niet goed voor de continuïteit en de stabiliteit. Al waren er bij de aanstelling van de Hart voor Hilversum-bestuurder begin juni al vraagtekens bij diverse fracties.

"Vanaf het begin hebben wij zorgen gehad over het feit dat zo'n zware portefeuille werd toegekend aan een onervaren wethouder. Wij zien dat als een weeffout bij de vorming van deze coalitie. Het aftreden van wethouder Pelsink blijkt na een klein halfjaar onvermijdelijk en het is zeer verstandig niet te blijven doormodderen", stelt ChristenUnie-fractievoorzitter Aafke Vreugdenhil.

Met die lezing is Jan Slingerland, fractieleider van HvH, het oneens. De selectiecommissie van de partij heeft destijds alle kandidaat-wethouders gewikt en gewogen. 'Zeer gedegen', was het oordeel over de 60-jarige onderneemster, die haar intrede maakte in de politieke arena.

Van een verkeerde inschatting is wat hem betreft dan ook geen sprake. Tijdens het wethouderschap kwam zij tot de conclusie dat zij tekortschoot in raads- en commissievergaderingen. "Haar leercurve als nieuwkomer in de politiek is niet steil genoeg geweest. Als je op een rijdende trein springt die 100 kilometer per uur gaat, wordt er van je verwacht dat je snel in de voorste wagon terechtkomt", aldus Slingerland.

Dat een wethouder uit eigen overweging de functie heeft neergelegd, noemt Vreugdenhil een persoonlijk drama voor Pelsink en een ramp voor de politiek. Haar collega van Leefbaar Hilversum, Mirjam Kooloos, zegt dat het vertrek vooral een verlies is voor de Hilversumse kiezer. "Met name die kiezers die dachten met hun stem op Hart voor Hilversum iets te veranderen in politiek Hilversum", is haar reactie.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant