Koffie om de hoek in wijkcentrum St. Joseph stopt eind dit jaar.
Koffie om de hoek in wijkcentrum St. Joseph stopt eind dit jaar. Foto: Bastiaan Miché

'Failliet van de gemeente om deze mensen te laten stikken'

Zorg

HILVERSUM - "Waar gaan deze mensen kerst vieren?", is de vraag die Bianca Verweij hardop stelt. De SP-fractievoorzitter maakt zich zorgen over de inwoners met psychische klachten die straks nergens meer terecht kunnen. WESPP gaat dicht en nu stopt ook het project Koffie om de hoek voor deze doelgroep.

Je kunt mensen geld en een huis geven, maar als je ervoor zorgt dat ze geen zinvolle dagbesteding kunnen doen, dan schiet het niet op. Hoe kan deze doelgroep dan meedoen aan de maatschappij, merkt Verweij op. Sinds 2015 is het ene na het andere project gestopt. Koffie om de hoek is de laatste activiteit in deze rij. Weer een veilig honk dat verdwijnt. "Het is het failliet van de gemeente dat we deze mensen laten stikken", is haar statement.

In een veilige en vertrouwde omgeving zinvol aan de slag gaan, is belangrijk voor deze kwetsbare groep. Maar arbeidsmatige dagbesteding voor mensen met psychiatrische klachten, wat maar weinig aanbieders lokaal in het pakket hebben volgens Verweij, is heel wat anders dan een paar uur meedoen aan een activiteit in een buurthuis. D

eze groep mengen met mensen met andere problematiek, waarbij de juiste begeleiding ontbreekt, is geen goed idee. "Dat is echt allemaal een andere tak van sport. Autisme is iets anders dan iemand die psychische klachten heeft", luidt haar voorbeeld.

Namens Versa Welzijn bevestigt Stef Braamhaar dat Koffie om de hoek inderdaad stopt. De wijkgerichte inloop voor de GGZ-groep is na het vergunnen in 2016 begonnen. Wijkcentrum St. Joseph aan de Minckelersstraat is de thuishaven van deze laagdrempelige inloop en ontmoetingsactiviteiten voor iedereen die psychische klachten heeft (gehad).

Officieel is het contract al verlopen. De activiteit liep tot juni van dit jaar. Sindsdien verzorgt Versa Koffie om de hoek nog steeds. Dat doet zij uit eigen middelen. "We willen die groep niet zomaar laten vallen", aldus Braamhaar. Omdat Versa er met de gemeente niet uitkomt over een vervolg is besloten de activiteit in december te stoppen.

Vanuit het raadhuis komt het nieuws dat er in 2019 een nieuw project komt: buurtcirkel. Dit is een landelijk concept dat zijn oorsprong heeft in Rotterdam. Hilversum krijgt hulp van de Rotterdammers bij het opstarten. Volgens een zegsvrouw werken de gemeente, MEE, Sherpa, Kwintes, GGz Centraal en Versa Welzijn hieraan mee.

Het idee is om mensen in de eigen wijk op te vangen met vrijwilligers en professionele begeleiding. In eerste instantie is dit project voor mensen met een psychische achtergrond, in een later stadium moeten daar ook personen met andere problematiek bij komen. Het motto is meer diversiteit bij elkaar brengen en meer interactie tussen kwetsbaren en sterken uit de wijk.

Uit de krant