Afbeelding
Ghouse Samadh

Groenten in de hoofdrol bij Chef het Samen Kookdiploma

Mensen

HILVERSUM - Suiker gaat er met bakken in, terwijl het eten van voldoende groenten achterblijft. Deze verhouding moet andersom zijn. Op dit vlak is er nog een wereld te winnen. Dat is de missie van Laura Emmelkamp. Met 'Chef het Samen Kookdiploma' leert zij kinderen met groenten koken. Goed voor de gezondheid, duurzaamheid en zelfstandigheid van de jeugd.

Onder het mom 'jong geleerd, is oud gedaan' gaan de kinderen in de doelgroepleeftijd van negen tot en met twaalf jaar zelf aan de slag. Dat houdt in dat ze zelf koken en het liefst halen ze de boodschappen ook uit eigen beweging. Hun leidraad is het 'Chef Het Samen' kinderkookboek.

In vier weken tijd leren zij minimaal zes gerechten klaar te maken waarin groenten de hoofdrol spelen. Denk bijvoorbeeld aan loempia's, bloemkoolschotel, currypasta of Mexicaanse tortilla's. Via foto's, begeleidende teksten, maar ook onlinevideo's en workshops leren de kinderen een smaakvol en gezond bord eten te maken.

"Op deze leeftijd zijn ze heel eager en trots als ze iets gemaakt hebben", aldus Emmelkamp. Zelf koken helpt ook bij de smaak. Kinderen zien lang niet alle groenten graag op hun bord liggen. Een deel daarvan is perceptie. Ofwel: als je zegt dat iets niet lekker is, zoals spruitjes, dan is het ook niet te eten. Dat verandert volgens Emmelkamp als de jonkies betrokken zijn bij het kookproces. Dat kan variëren van het snijden van groenten tot het maken van het hele gerecht. "De smaakontwikkeling wordt ook bepaald door de hele sfeer eromheen", is haar conclusie.

Chronische ziekten
Uit cijfers blijkt dat kinderen veel te weinig groenten eten. Zij komen bij lange na niet aan de dagelijkse dosis die zij binnen zouden moeten krijgen. Slechts 1 procent van de Nederlandse kinderen eet genoeg groenten, merkt Emmelkamp op. Zij eten wel ieder jaar hun eigen gewicht in suiker en krijgen een grote berg zuivel binnen. Dat is allesbehalve gezond. "Chronische ziekten rijzen de pan uit", stelt de groenteliefhebber.

Lees verder in de digitale editie

Met het boek ernaast maken kinderen zelf een gerecht waarin groenten de boventoon voeren.

Uit de krant