De cross op de Hoorneboeg was vorig jaar een groot succes.
De cross op de Hoorneboeg was vorig jaar een groot succes. Foto: Bastiaan Miché

Nieuwe cross op Landgoed Zonnestraal

Sport

HILVERSUM - Mensen in beweging krijgen in combinatie met een stukje bewustwording van de natuur. Dat is de gedachte achter de Stichting Runners United. Binnenkort start deze stichting, in samenwerking met Eventcentrum Zonnestraal, een nieuwe crosswedstrijd.

Vorig jaar organiseerde Runners United ook al een (kleinschalig) hardloopevenement op de Hoorneboegse heide. Rondom conferentiecentrum De Hoorneboeg trotseerden pakweg 150 sportievelingen zand, modder, bladeren en dennennaalden.

Omdat deze locatie inmiddels een andere bestemming heeft, moesten initiatiefnemers Robert Monteban en Joost Krijnen op zoek naar een andere locatie. "En die hebben we gevonden", aldus Monteban. "We gaan op het landgoed van Zonnestraal een nieuwe cross organiseren, waarbij we gebruik mogen maken van het prachtige hoofdgebouw van architect Duiker. Dit is tevens de startlocatie."

De cross vindt plaats op zondag 25 november en is een stuk groter van opzet dan vorig jaar. Er zijn twee starttijden. De kinderen tot 12 jaar beginnen om 10.00 uur en kunnen kiezen tussen de afstanden 800 en 1600 meter. Om 11.30 uur starten de deelnemers ouder dan 12 jaar. Zij hebben de keuze uit de afstanden zes, negen en twaalf kilometer. Startbewijzen kosten 14,50 euro. Het goede doel dat bij dit evenement hoort is het Goois Naturreservaat.

Maar het evenement is meer dan alleen hardlopen. Er zijn in en rond het gebouw van Eventcentrum Zonnestraal kinderenactiviteiten en er is uitgebreid de kans voor opa en oma om het landgoed en de gebouwen uit 1931 van architect Johannes Duiker te bekijken.

Sportievelingen kunnen zich hier aanmelden. 

Uit de krant