Oproep organisaties: 'Hilversum verzorg een inclusief Sinterklaasfeest'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto van de intocht van vorig jaar.
Foto van de intocht van vorig jaar. (Foto: Bastiaan Miché)

Oproep organisaties: 'Hilversum verzorg een inclusief Sinterklaasfeest'

HILVERSUM - Hilversum moet Zwarte Piet helemaal in de ban doen. Platform Stop Afrofobie Nu! roept het college van burgemeester en wethouders op om in te grijpen voor de intocht die zaterdag op de agenda staat.

Dat de organisatie van de Hilversumse intocht kiest voor roetveegpieten lijkt een positieve ontwikkeling. Dat is het niet volgens het platform. Er blijkt sprake te zijn van gradaties in zwart. De ene Piet is donkerder dan de ander. De een is wat vaker door de schoorsteen gegaan dan de ander. Daarmee blijft ‘het racistische karikatuur van Zwarte Piet’ in stand.

Hilversum hanteert de NTR-richtlijnen. De publieke omroep, die de landelijke intocht verzorgt, werkt dit keer met roegveegpieten. 

Smoren
“Blackfacing is een racistisch fenomeen dat vele mensen kwetst”, zo schrijft Platform Stop Afrofobie Nu in hun brief. “Het past niet in onze samenleving dat we een racistische karikatuur laten voortbestaan. Racisme is niet iets dat we ‘afbouwen’, maar iets wat we gelijk moeten smoren.”

Ingrijpen
Omdat de gemeente het onthaal van de goedheiligman subsidieert, hebben burgemeester en wethouders de mogelijkheid in te grijpen. Wat het platform betreft moet het college dan ook ingrijpen, zodat zij ‘korte metten maakt met een racistisch fenomeen en daarmee kiest voor een inclusief Sinterklaasfeest’.

Kick Out
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is zaterdag te vinden in Hilversum. De beweging die Zwarte Piet ook betitelt als een 'racistisch karikatuur' hoopt met veel mensen een vreedzaam statement te kunnen maken voor een inclusief Sinterklaasfeest. Hilversum is één van de achttien gemeenten waar KOZP komend weekend van zich wil laten horen.

Sint en Pietengilde
Overigens is ook Stichting Sint en Pietengilde in de pen geklommen. Zij waarschuwt de gemeente, en andere gemeenten, voor de lobby van de opponenten van Zwarte Piet. “Graag wijzen wij u erop dat, hoewel tegenstanders een indrukwekkende lijst aan instanties en wetenschappers op tafel kunnen leggen die achter hun standpunten staan, deze feitelijk geen onderzoek hebben gedaan naar het Sinterklaasfeest zelf en ook niet naar mogelijke effecten die dit dan zou hebben.”

Intocht
Om 13.00 uur begint zaterdag 17 november het Sinterklaasprogramma op de Kerkbrink. Tegen 13.45 uur moet de Sint zijn opwachting maken op het plein in het centrum. Tussen 14.00 en 15.45 uur maakt hij een tocht door het dorp op Amerigo. Rond 16.00 uur begint het feest met de goedheiligman in Theater Gooiland. Deze intocht staat in het teken van ‘100 Jaar Hilversum Mediastad.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>