Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

'Schort handhaving fietsparkeren op'

Buurt / wijk

HILVERSUM - Hilversum moet het handhavingsbeleid in het centrum, waarbij verkeerd geparkeerde fietsen worden weggesleept en de eigenaar deze voor 15 euro weer kan ophalen, opschorten 'totdat de noodzakelijke maatregelen genomen zijn om het fietsparkeren tot een succes te maken'.

Dat stellen oppositiepartijen CD, SP en ChristenUnie. Zij dienen daarom morgenavond tijdens de raadsvergadering een motie in. Zolang die maatregelen niet zijn genomen, moet de gemeente inzetten 'op een bezoekersvriendelijke publiekscampagne', aldus de fracties.

Het nu bijna twee maanden lopende fietsparkeerbeleid, bedacht om bezoekers van het centrum gastvrij te kunnen ontvangen en een impuls te geven aan de economie van de binnenstad, heeft (met name op social media) tot veel ophef geleid. Zo is er kritiek op de informatievoorziening vanuit het raadhuis, de manier van handhaving, de coulanceregeling voor mindervaliden en - vooral - het volgens velen geringe aantal plekken om de fiets neer te zetten.

Tijdens een informatiebijeenkomst vorige week van de SP en het CDA bevestigden vele aanwezigen deze onvrede. Bovendien, stellen de drie fracties nu, komt Hilversum bijna dagelijks op een negatieve manier in het nieuws vanwege het fietsparkeerbeleid en ervaren ondernemers sinds de invoering omzetverlies. 

Van een succes is dus allerminst sprake, stellen CDA, SP en ChristenUnie. Immers, er zou sprake zijn van een succes als bezoekers en ondernemers zijn, er een aantrekkelijk centrum is met impuls voor de economie en positieve berichtgeving. Dat is nu niet bepaald het geval. 

Uit de krant