In totaal zijn er acht kamers in de regionale opvang in Hilversum.
In totaal zijn er acht kamers in de regionale opvang in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

In eigen crisisopvang blijven jongeren gescheiden van volwassenen

Zorg

HILVERSUM - Van de harde daklozenwereld worden de jongeren niet beter. Daarom is het beter de groepen te scheiden. Dat is precies wat er nu gebeurt in de Maatschappelijke Opvang aan de Neuweg. Sinds vorige week maandag is daar een eigen crisisafdeling voor jongeren gestart. Het gaat om een pilot van een jaar. Al ziet Harro Koeleman, gebiedsmanager van Kwintes, nu al geen reden om dit project niet te continueren.

De afdeling waar voorheen een chronische groep met dubbele diagnose verbleef, is nu omgetoverd tot crisisopvang voor jongeren in de leeftijd van 16 tot 27 jaar. In de afgelopen periode is het nodige werk verzet. De uitgeleefde keuken is bijvoorbeeld opgeknapt. De centrale plek van de afdeling ziet er tiptop uit. In totaal zijn er acht ruime eenpersoonskamers met een badkamer, een keukenblokje en een bed. "Het liefst lossen we alles zo ambulant mogelijk op, maar als dat niet lukt dan kunnen ze hier terecht."

Individuele begeleiding is waar Koeleman heilig in gelooft. Vroeger was het vooral van elkaar leren in groepsverband. Dat is nu anders. Bij de regionale crisisopvang, onderdeel van het beleidsplan Bescherming en opvang, krijgen de 'gasten' privacy, rust en een persoonlijk contactpersoon. Maatwerk, zoals het stopwoord van oud-wethouder Eric van der Want, luidt. Dat gebeurt onder meer in een tweewekelijks multidisciplinair overleg. Betrokken instanties zitten aan tafel en bespreken de situatie.

Het verblijf moet zo kort mogelijk duren, maar er zit geen deadline op, benadrukt Koeleman. Met andere instanties, zoals scholen, schuldhulpverleners en zorginstellingen, wordt samengewerkt om het probleem of de problemen zo snel mogelijk te tackelen. Het doel is om de jongeren weer naar huis te krijgen, aan een eigen woning te helpen of weer naar school te krijgen. "We kunnen beschikkingloos werken. Daar zijn we erg blij mee. Het scheelt een hoop bureaucratie", merkt de gebiedsmanager op.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant